Time : 09:00:00
Date : 10 June 2008
Sender Name: Spadel

Een studie van Spa Reine toont aan dat de Belgen het gebruik vangerecycleerd materiaal in PET verpakkingen aanvaarden

Een studie (Ipsos studie - Januari 2008 - 1.000 consumenten) gerealiseerd door het natuurlijk mineraalwater Spa Reine toont aan dat de Belgische consumenten een positief beeld hebben van producten met PET (polyetheentereftalaat) verpakkingen waarin gerecycleerd materiaal is verwerkt. 6 op 10 consumenten verklaren dat deze producten equivalent zijn aan traditionele producten met een verpakking zonder gerecycleerd materiaal. 1 consument op 2 verklaart bovendien dat het gebruik van gerecycleerd materiaal het imago van het bedrijf ten goede komt.

De Spa Reine studie toont ook aan dat 45% van de consumenten niet weten dat de PET-flessen Spa Reine volledig recycleerbaar zijn. Het recycleren van PET flessen is een belangrijk element in een politiek van duurzame ontwikkeling.


1 Belg op 2 weet ook niet dat de PET flessen van Spa Reine reeds gerecycleerd materiaal bevatten. De groep Spadel heeft in België een voortrekkersrol gespeeld in het gebruik van gerecycleerd materiaal in zijn flessen : reeds 10 jaar bevatten de PET verpakkingen van Spa Reine 25% gerecycleerd PET materiaal ! Sinds 2000, vertegenwoordigt dit een vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen met 16.400 ton wat neerkomt op een vermindering van de CO² uitstoot met 41.000 ton.

De Belg en de recyclage
Het natuurlijk mineraalwater Spa Reine heeft een studie bij de Belgische bevolking gerealiseerd om na te gaan wat de perceptie is van het gebruik van gerecycleerd materiaal in verpakkingen van consumentenproducten. 60% van de consumenten vinden dat deze producten gelijkwaardig zijn aan de andere producten. Slechts 14% delen die mening niet. Een belangrijk deel (26%) van de bevolking spreekt zich niet uit, als gevolg van gebrek aan kennis over het gebruik van gerecycleerd materiaal.

49% van de consumenten verklaren dat het gebruik van gerecycleerd materiaal het imago van het bedrijf ten goede komt. 30% vinden dat de producten met verpakkingen op basis van gerecycleerd materiaal minder duur zijn en eenzelfde percentage (32%) vindt eerder dat deze producten duurder zijn.

Producten met verpakkingen op basis van gerecycleerd materiaal.... akkoord Zonder
mening Niet akkoord
Zijn gelijkwaardig aan andere producten 60%26% 14% Geven een beter imago van de producent 49%39% 11%
Verschaffen me geen vertrouwen 11%29% 59%
Zijn van minder goede kwaliteit dan de andere producten

10% 29% 61%

De PET flessen van Spa Reine
45% verklaren niet te weten dat de PET-flessen van Spa Reine volledig recycleerbaar zijn. 50% van de Belgen zeggen dat een beter imago hebben van het merk Spa Reine dat gerecycleerd materiaal gebruikt. Een verantwoordelijk beheer van het afval behelst ook een vermindering van het gewicht van de verpakkingen. Echter, 46% van de consumenten verklaren niet te weten dat de Spa Reine flessen in de loop der jaren van gewicht zijn verminderd. Het gewicht van een Spa Reine fles (1,5 l) is gedaald van 56,6 gr. in 1971 naar 33,9 gr. in 2007 wat een vermindering vertegenwoordigt van 40% van het gebruik van grondstoffen.

25% gerecycleerde PET sinds 10 jaar
Voor Spadel maken maatschappelijk verantwoord ondernemen en respect voor het milieu onlosmakelijk deel uit van haar engagement voor duurzame ontwikkeling. Om die reden heeft de groep steeds een pioniersrol gespeeld in het zoeken naar duurzame oplossingen. Zo was Spa Reine het eerste Belgische merk van mineraalwater dat sinds 1998, 25 % gerecycleerde PET in zijn flessen gebruikt. Sinds 2000 vertegenwoordigt dit een vermindering in het gebruik van primaire grondstoffen van 16.400 ton wat neerkomt op een daling van de CO²-uitstoot met 41.000 ton. 51% van de Belgen weten echter niet dat de Spa Reine PET flessen 25% gerecycleerd materiaal bevatten.

Europese studies
Gelijkaardige studies in Europa tonen eveneens aan dat de consumenten het gebruik van verpakkingen met gerecycleerd materiaal vandaag de dag aanvaarden. In Frankrijk bracht een studie (Eco-emballage - september 2007) van " Eco-Emballage " aan het licht dat 73% van de consumenten van mening zijn dat producten met verpakkingen bestaande uit gerecycleerd materiaal niet van minder kwaliteit zijn dan de overige producten. De overgrote meerderheid (81%) van de Fransen heeft vertrouwen in die producten. 73% van de Fransen verkiezen zelfs een gerecycleerd product te kopen in plaats van een ander product. Een studie (WRAP - februari 2005) in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat 86% van de consumenten positief staan ten aanzien van het gebruik van gerecycleerd materiaal in de verpakking van producten.

Het recycleren van PET flessen...waarvoor ?
De recyclage van verpakkingen betekent een aanzienlijke energiebesparing en een verminderd gebruik van grondstoffen. Bovendien worden hierdoor andere nuttige producten gemaakt die dezelfde kwaliteit bieden als producten op basis van nieuwe grondstoffen. Het huishoudelijke PET-verpakkingsafval bestaat vooral uit flessen mineraalwater en koolzuurhoudende dranken. De ingezamelde flessen worden vermalen, gewassen en tot zuivere schilfers verwerkt. Afhankelijk van het afgewerkte product wordt een beroep gedaan op een groot aantal verwerkingstechnieken (spinnen, extrusie, kalanderen, injectie, blazen, enz.). Gerecycleerde PET heeft vele toepassingen: de vulling (pluche) van jassen, slaapzakken; kledij zoals mutsen, handschoenen, truien...; tapijten en natuurlijk ....flessen

Sinds april 2008 heeft de multipack 6x1,5 liter van Spa Reine een nieuwe verpakking met aanduiding van het gebruik van 25% gerecycleerde PET in de verpakking.

SPADEL, het milieu in cijfers

Gebruik van 25 % gerecycleerde PET : In 1998 is Spadel gestart met het gebruik van PET-flessen bestaande uit 25 % gerecycleerd materiaal. Dit vertegenwoordigt sinds 2000 een vermindering van het gebruik van primaire grondstoffen met 16.416 ton.


- 40 % CO2-uitstoot in SPA Monopole-fabriek: De fabriek SPA Monopole neemt al bijna 20 jaar (sinds 1990), maatregelen om de uitstoot van CO2-gassen te verminderen. Resultaat: een vermindering van 40 % van de CO2-uitstoot op de productiesite.


- 32 % gewicht BRU fles: Het gewicht van de BRU-fles (1,25l) is geëvolueerd van 64,1 gr in 1985 naar 43,9 gr in 2004. Dat is goed voor een vermindering van 32 % aan grondstofverbruik en dus ook aan afval op het einde van de levenscyclus.


- 40 % gewicht SPA REINE fles: Het gewicht van de SPA REINE-fles (1,5l) is verminderd van 56,6 gr in 1971 naar 33,9 gr in 2007. Dat is goed voor een vermindering met 40 % aan grondstofverbruik en dus ook aan afval op het einde van de levenscyclus, of 1.800 ton minder per jaar.

BRU-site terug aan de natuur: De oude industriële site van BRU werd in 2006 volledig aan de natuur teruggegeven. Het personeel van BRU heeft er 400 inheemse bomen geplant om de oorspronkelijke biodiversiteit in ere te herstellen.

Watervervoer: Sinds 2004 vervoert de fabriek van SPA Monopole tussen Luik en Antwerpen afgewerkte producten voor de export via het water. Dit is goed voor 150 vrachtwagens minder en vier keer minder CO2-uitstoot

100% groene elektriciteit: De sites van Spadel in Brussel en Brecon in Wales kopen 100 % groene energie (hydraulische of windenergie).

Milieu op de hoofdzetel: Het elektriciteit- en waterverbruik op de Brusselse hoofdzetel zijn respectievelijk met 20 % en 16 % gedaald t.o.v. 2004.

Bescherming van de waterbronnen: SPA is al sinds 1889 een voorloper in het opzetten van beschermings- en controleperimeters van de waterbronnen. De beschermde zone strekt zich vandaag uit over niet minder dan 13.177 ha.

SPADEL
De Groep Spadel produceert en commercialiseert natuurlijke mineraalwater en limonade en is marktleider in België en Nederland. De Groep bezit vier productie-eenheden waarvan twee in België (Spa Monopole en Bru-Chevron), één in Frankrijk (Les Grandes Sources de Wattwiller) en één in Wales (Brecon). De belangrijkste merken van de Groep zijn: SPA, BRU, WATTWILLER en BRECON CARREG. Spadel heeft in 2007 een geconsolideerd omzetcijfer gerealiseerd van 254,8 miljoen ¤ en stelt 770 mensen tewerk waarvan 700 in België.

Persinformatie :
SPADEL
Jean-Benoît Schrans
Tel. 02/702.38.40 - GSM 0497/511.575
E-mail : jb.schrans@spawater.com

URL: http://www.spadel.com

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL