Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FileMaker populair binnen het onderwijs
Databaseleverancier brengt in kaart waar onderwijs software voor inzet

Utrecht, 10 juni 2008 ­ FileMaker, de toonaangevende databasesoftwareleverancier, maakt bekend dat haar software door 69 procent van de Nederlandse universiteiten wordt gebruikt. Daarnaast werken ook middelbare scholen en hoge scholen graag met de gelauwerde software. Binnen de onderwijsinstellingen wordt FileMaker toegepast door scholieren, studenten, docenten en wetenschappelijk onderzoekers voor verschillende doeleinden. FileMaker heeft door middel van interviews in kaart gebracht waarvoor en hoe studenten, docenten en onderzoekers binnen onderwijsinstellingen FileMaker gebruiken en hoe ze de software waarderen.

Meest gebruikte toepassingen onder docenten en studenten De meeste docenten gebruiken FileMaker voor het bijhouden van studentgegevens als tentamencijfers, stages, stagebeoordelingen en absentie. Omdat in FileMaker eenvoudig kan worden gezocht, kan goed worden bijgehouden hoe vaak een student bijvoorbeeld afwezig is. Ook kunnen de gemiddeldes van tentamencijfers door het databaseprogramma worden berekend. Daarnaast is FileMaker onder docenten geliefd omdat door middel van het adressenbestand, eenvoudig een mailing naar een geselecteerde groep studenten of relaties kan worden gestuurd. Ook worden door docenten bepaalde records uit het databaseprogramma op een voor studenten toegankelijke website geplaatst. Zo kunnen studenten zoeken in FileMaker in het kader van een studieopdracht, maar hebben zij geen toegang tot alle gegevens in FileMaker. Studenten zetten FileMaker met name in tijdens het afstuderen voor het invoeren van onderzoeksgegevens. Omdat FileMaker een eenvoudige zoekfunctie heeft, kunnen makkelijk analyses van onderzoeksresultaten worden gemaakt.

Voordelen
Onderwijsinstellingen vinden met name de mogelijkheid tot het zelf ontwikkelen en aanpassen van toepassingen binnen FileMaker een van de grootste voordelen van het programma. Dit is mogelijk omdat FileMaker gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is. Hierdoor kan naar eigen behoeften een database op maat worden gemaakt. Ook de snelle toegang tot gegevens en de overzichtelijkheid noemen de instellingen als voordelen van FileMaker.
PublieksWerk / FileMaker

SURFdiensten
FileMaker heeft sinds 1998 een bemiddelingsovereenkomst met SURFdiensten. Deze organisatie maakt deel uit van SURF waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samenwerken aan grensverleggende ICT-innovaties. De licentieovereenkomst biedt hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen die aangesloten zijn bij SURFdiensten de mogelijkheid tegen een gereduceerd tarief FileMaker´s databasesoftware aanschaffen. Ga voor meer informatie over SURFdiensten naar: www.surfdiensten.nl.

Campus Productivity Kit en micro-website speciaal voor onderwijs FileMaker ondersteunt het onderwijs met de speciaal voor studenten ontwikkelde Campus Productivity Kit. De alles-in-een, direct te gebruiken database-oplossing voor Mac en Windows PC´s, helpt studenten bij het onderhouden van contacten, het efficiënt bijhouden van onderzoeks- en college-aantekeningen die makkelijk doorzoekbaar zijn, het traceren van opdrachten en projecten, het beheren en coördineren van evenementen en alle andere activiteiten tijdens hun collegeperiode. Met de micro-website speciaal gericht op het onderwijs ondersteunt FileMaker onderwijzers, studenten, onderzoekers en administratief medewerkers. De website helpt mensen werkzaam in de educatieve sector, bij het beheren van informatie. Zie http://www.filemaker.nl/education/.

FileMaker
FileMaker is de toonaangevende leverancier van databasesoftware. Wereldwijd gebruiken miljoenen individuen en werkgroepen FileMaker Pro om productiever en efficiënter te werken. Bedrijven, overheden, scholen en universiteiten gebruiken FileMaker voor het beheren van relaties, projecten, beeldmateriaal en andere informatie. De veelbekroonde FileMaker-software biedt een legendarisch gebruiksgemak. Naast de FileMaker-productreeks biedt FileMaker ook kant-en-klare oplossingen om informatie van desktop tot het internet te delen. FileMaker is de databasesoftwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie biedt www.filemaker.nl.

Meer informatie:
FileMaker Nederland PublieksWerk B.V. Ive Defaix
Mirja van Baggem ive@smp.nl filemaker@publiekswerk.nl t: (030) 241 33 23
t: (020) 486 21 39

PublieksWerk / FileMaker 2/2


---- --