Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 10 juni 2008

Ingrado: (kritisch) positief over integrale aanpak schoolverzuim

Het Haagse beleid rond de aanpak van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten kenmerkt zich op het moment door een integrale blik én een pragmatische aanpak. In haar brief aan de Tweede Kamer van 5 juni jl. schetst staatssecretaris van Bijsterveldt een helder beeld van wat er in de keten gebeuren moet om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten succesvol te bestrijden.

Een aantal ontwikkelingen is goed in gang gezet: de uitrol van de zorg advies teams (ZAT s), het digitale loket schoolverzuim en de spijbelrechter.

Als branche-organisatie voor leerplicht en RMC ziet Ingrado twee punten die verdere uitwerking behoeven: de rol van contactgemeenten en de concrete invulling van de leerplichtfunctie binnen gemeenten.

Ingrado: rol contactgemeenten en capaciteit leerplicht moet beter ingevuld worden

In haar brief kent de staatssecretaris een sleutelrol toe aan de leerplichtambtenaar en aan de contactgemeenten van de 39 RMC-regio s. Om effectieve gemeentelijke aanpak te stimuleren wil zij naar één meldloket, één geldstroom, één rapportage, één verantwoordelijke partij (de contactgemeente). Vooralsnog is nog steeds sprake van twee geldstromen (eigen inzet gemeenten vanuit Gemeentefonds en de RMC-middelen plus 13 miljoen aanvullende leerplichtmiddelen die regionaal worden ingezet). Daarmee is de rol van de contactgemeente (één rapportage, één verantwoordelijkheid) nog onvoldoende ingevuld.

Beide geldstromen waarborgen tezamen, volgens de staatssecretaris, een voldoende inzet op de leerplichtfunctie. Zonder de extra OCW-middelen die regionaal worden toegekend halen gemeenten gemiddeld de helft van de benodigde inzet (uitgangspunt Ingrado-norm 1 fte per 4500 leerplichtigen). Deze norm stamt echter uit 1995, in 2007 heeft Ingrado, juist vanwege het uitbreidende takenpakket van de leerplichtambtenaar, een nieuwe formatierichtlijn gepubliceerd die uitgaat van 1 fte per 3800 leerplichtigen.

Met de politiek verantwoordelijken wil Ingrado graag verder werken aan een sterke positionering van de contactgemeenten en aan voldoende capaciteit zodat de zo volledig beschreven ketensamenwerking niet stokt vanwege een onderbezette schakel: de leerplicht.

Ingrado zal daarnaast de uitdaging aangaan om ook de effectiviteit van de aanpak van leerplicht te verhogen en te blijven werken aan de beroepsontwikkeling waarbij integratie van de leerplicht- en RMC-functie en een goed evenwicht tussen preventie, zorg/bemiddeling, controle en handhaving de belangrijkste aspecten zijn.

==========================================

Noot voor de redactie,