Burgfonds presenteert nieuw ontwerp van de Belle van Zuylen


UTRECHT, 20080610 -- Tijdens de Provada presenteert Burgfonds het nieuwe ontwerp van de 262 meter hoge Belle van Zuylen. De toren verrijst over enkele jaren langs de A2 in Utrecht. Op basis van het nieuwe ontwerp wordt het feitelijke ontwerptraject met alle betrokkenen voortgezet. De presentatie van het nieuwe ontwerp vormt de aftrap voor ontwikkelaar Burgfonds om in gesprek te gaan met marktpartijen over de invulling van dit bijzondere project.

Met zijn 262 meter is de Belle van Zuylen het nieuwe landmark van Utrecht en Nederland. De Belle van Zuylen kent een dynamische mix van wonen, winkels, kantoren, hotel, vergaderen, horeca, ontspanning, cultuur en een parkeergarage. Niet alleen `op elkaar', maar ook `met elkaar' vormen zij de basis voor het achterliggende concept `De Wereld van de Belle van Zuylen'. De komende maanden treedt Burgfonds in gesprek met een selectief aantal marktpartijen over een vooruitstrevende invulling van de verschillende functies van het gebouw.

De afgelopen maanden is een aantal aanpassingen doorgevoerd in het stedenbouwkundig plan in het gebied rond De Belle van Zuylen. Op de nieuwe locatie is meer ruimte beschikbaar om het gebouw heen, waardoor het landmark beter tot zijn recht komt en ruimte ontstaat voor een aantrekkelijke omgeving aan de voet van het gebouw. De Belle van Zuylen is beneden en boven breed en open, voorzien van groenaccenten en ligt in het centrum van Leidsche Rijn en nabij het NS-station. Het nieuwe ontwerp van architect Branimir Medic van Architekten Cie. is ronder en vloeiender gemaakt, waardoor de wind er minder vat op heeft. Ten slotte is gekozen voor een spiraalvormige parkeergarage op etages vier tot en met negen. Het oorspronkelijke idee om ondergronds te parkeren bleek technisch complex.

Niet alleen is de Belle van Zuylen straks het hoogste gebouw van Nederland, ook in een aantal andere opzichten is het uniek te noemen. Het gebouw krijgt een publieke functie en zal grotendeels openbaar toegankelijk zijn. Het transportconcept van de liften en een uitgekiend veiligheidsconcept voor de hoogbouw, maken het architectonisch en bouwtechnisch hoogstaand. Het duurzame karakter komt tot uiting in het beperkte energiegebruik. Door hergebruik van warmte uit kantoren is het energieverbruik beperkt. Koude en warmte worden opgeslagen in de grondwaterlaag.

Initiatiefnemer Burgfonds spant zich samen met de Architekten Cie. en de gemeente Utrecht in om de Belle van Zuylen te realiseren. De gemeente Utrecht en Burgfonds zijn met elkaar in gesprek over het afsluiten van een intentieovereenkomst. Zij willen voeling houden met wat er leeft en streven ernaar daar bij de uitwerking van het ontwerp zo veel mogelijk rekening mee te houden. Betrokkenen zullen regelmatig geïnformeerd worden over het proces. De informatiebijeenkomst voor inwoners van Utrecht, 17 mei jongstleden, is daar een voorbeeld van. Circa 700 personen lieten zich informeren over de voortgang van het project.