Gemeente Soest

Huisvestingsverordening Soest 2008

Datum: 02/06/2008

Voorstellen voor wijziging Huisvestingsverordening Soest 2008

Op 10 juni 2008 behandelt de gemeenteraad het wijzigingsvoorstel voor de Huisvestingsverordening Soest 2008. De wijzigingen zijn een direct gevolg van de amendementen aangenomen door de gemeenteraad op 17 januari 2008. Een nadere aanpassing van de verordening bleek noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bepalingen ook uitgevoerd kunnen worden.

Eén van de amendementen van de gemeenteraad moest zorgen voor een betere afstemming tussen senioren/mensen met een fysieke beperking en het aanbod van de voor hen bedoelde woningen. Seniorenwoningen moeten in het huidige voorstel een sterrenclassificatie hebben (met andere woorden: ze moeten goed toe- en doorgankelijk zijn). Bovendien moet het aantal seniorenwoningen voldoen aan een door hen vast te stellen norm.

Tot eind 2007 was iets minder dan 25% van alle sociale huurwoningen in de gemeente gelabeld als seniorenwoning. Gezien de toenemende vergrijzing willen burgemeester en wethouders een verband leggen tussen het aantal actieve woningzoekenden van 55 jaar en ouder en het aanbod seniorenwoningen.

Overigens merkt het college nogmaals op dat met name in de kern Soest een kwalitatieve woningbouwopgave ligt voor seniorenwoningen en woningen voor mensen met een fysieke beperking. De seniorenwoningen in Soest krijgen gemiddeld veel minder reacties dan overige appartementen of eengezinswoningen.

Op woningen van specifieke seniorenhuisvesters wordt gemiddeld door 3 mensen gereageerd. In de kern Soesterberg vragen burgemeester en wethouders aan WVS (verantwoordelijk voor het verdelen van de woonruimte) om het werkelijke aantal seniorenwoningen nog eens goed onder de loep te nemen.

Het andere amendement van de gemeenteraad behelste het vergroten van kansen voor een zeer kleine groep woningzoekenden die zeer lange tijd ingeschreven staan en toch vrijwel al hun reactiemogelijkheden benut hebben. De wijziging met betrekking tot dit amendement is zeer beperkt.

Na wijziging zal er sprake zijn van voorrang in plaats van urgentie. In het eerdere amendement werd namelijk gesproken van urgentie. Onder andere de provincie uitte hiertegen bezwaren. Urgentie is alleen bedoeld voor mensen in een noodsituatie (levensbedreigende situatie of in geval van ernstige medische problemen). Overigens is het nu nog niet mogelijk om van deze regeling gebruik te maken. WVS werkt deze regeling uit. De gemeente en WVS zullen de woningzoekenden hierover informeren. De gemeente wijst er nogmaals nadrukkelijk op dat het daarom nu nog niet nodig is om zich bij WVS te melden.

Indien de raad op 10 juni instemt met het voorstel kunnen de wijzigingen na 1 juli 2008 in werking treden.

.