Gemeente Arnhem

Arnhem in beweging (02-06-2008)
Met ondersteuning van de bekende bus van Ome Joop starten bewoners van t Broek en Malburgen dinsdag 10 juni en woensdag 11 juni met de campagne Arnhem in beweging. Op initiatief van de gemeente gaat in de genoemde wijken een aantal bewoners met een uitkering in gesprek met buurtgenoten over hun wensen voor de wijk. De interviewers vragen de buurtgenoten onder meer op welke manier ze actief willen worden voor de wijk.

Afgelopen weken zijn twaalf bewoners uit de bijstand getraind om interviews te houden. In gesprekken op de markt, bij de supermarkt en op straat vragen ze buurtbewoners actief te worden onder het motto: Mee(r) doen in Malburgen en Mee(r) doen in t Broek. De campagne is de aftrap van een langer lopend project van de gemeente Arnhem. Doel van dat project is meer mensen met een uitkering te laten meedoen en waar mogelijk te ondersteunen bij het vinden van werk. Het is onderdeel van het landelijke proefproject van Arnhem en Leeuwarden, waardoor mensen met de minste kansen op de arbeidsmarkt weer gaan meedoen aan de maatschappij.

Met het project Arnhem in beweging wil de gemeente mensen zoals dat genoemd wordt in hun kracht zetten zodat ze zich actief inzetten, bijvoorbeeld voor de wijk. Het nieuwe project voor en door bewoners gaat de komende week van start in de krachtwijken t Broek en Malburgen en na de zomer in Presikhaaf en Klarendal en de ontwikkelwijk Geitenkamp.
Er gebeurt al veel in deze wijken maar nu gaat het erom wat bewoners zelf willen doen. Ze bepalen zelf waarover het gesprek met hun buurtgenoten gaat met de vragen: Waarop bent u trots in uw wijk? Wat wilt u doen voor uw wijk? Welke kansen ziet u?

De gemeente Arnhem heeft Radar Advies, bureau voor sociale vraagstukken uit Amsterdam, gevraagd het project te ondersteunen.