Technische Universiteit Delft

Spiderman werkloos door Delftse studenten

Op dinsdag 10 juni nemen 39 teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Ze proberen zo snel mogelijk te bewegen over gladde wanden en plafonds met hun zelfgebouwde 'Gekkomaten'.

De opdracht voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde luidde: ontwerp een technische voorziening (Gekkomaat) waarmee de klimcapaciteiten van een Gekko (hagedis) kunnen worden geïmiteerd. Eén teamlid (de Gekkonaut) moet op de wedstrijddag met de Gekkomaat als snelste een bepaald parcours over een gladde wand en een plafond zien af te leggen. Aan de Gekkomaat zijn vooraf strenge randvoorwaarden opgelegd, die de toch al lastige opgave bemoeilijken.

De teams van eerstejaarsstudenten nemen het op dinsdag 10 juni tegen elkaar op. De wedstrijddag begint om 09.00 uur op het veld achter het gebouw van Werktuigbouwkunde. De finalerace is omstreeks 16.00 uur en de uitreiking van de prijzen is gepland tussen 16.30 en 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.

Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun Gekkomaat geldprijzen verdienen.

Het ontwerpproject vindt dit jaar al voor de twaalfde keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer een 'strafschoprobot' die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartswerper, die het talent van Raymond van Barneveld ter discussie stelde.

De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde. Dit Gezelschap nam ooit het initiatief tot de wedstrijd, als aanvulling op het onderwijsprogramma. Meedoen aan de ontwerpwedstrijd werd deel van het reguliere eerstejaars ontwerponderwijs, nadat was bewezen dat het voor de studenten een enthousiasmerende oefening is in het vertalen van een technisch concept naar de echte praktijk.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

* ir. K.F.Drenth, eindverantwoordelijke Ontwerpdag Werktuigbouwkunde tel. 015 278 6718 of 06 1448 0436, k.f.drenth@wbmt.tudelft.nl
* Ruud Visser, coördinator ontwerpdag Werktuigbouwkunde, tel. 015 278 5087 of 06 2908 8055, r.visser@wbmt.tudelft.nl

* drs. ir. E.P.van Ek ontwerpdocent Werktuigbouwkunde, tel 015 278 7477
* of 06 4575 8021, E.P.vanEk@tudelft.nl