Rijksuniversiteit Groningen

Interdependentie en internationale handel: een input-output analyse

Datum: 10 juni 2008

Oratie: prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Interdependentie en internationale handel: een input-output analyse

Leerstoel: Interindustry economics

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Op 10 juni 2008 houdt prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher zijn oratie, `Interdependentie en internationale handel'. Hij aanvaardt daarmee zijn benoeming tot hoogleraar Interindustry Economics bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Dietzenbacher bespreekt in zijn oratie twee studies die de effecten van de globalisering beschrijven: handel in water in Andalusië en handel in CO2 in India.

Kenmerkend voor het vakgebied interindustry economics is dat de economie wordt opgesplitst in honderden bedrijfstakken en dat productie wordt gekarakteriseerd door interdependenties, ofwel wederzijdse afhankelijkheden tussen bedrijfstakken. Een belangrijk gevolg van globalisering is dat zulke interdependenties niet ophouden bij de landsgrenzen.

`Waterexport' vanuit het droge Andalusië

Dietzenbacher bespreekt in zijn oratie een studie over handel in water in Andalusië. Hoewel één van de droogste regio's in Europa, blijkt Andalusië erg veel water te exporteren, bijvoorbeeld via de uitvoer van voedingsmiddelen. Voor de productie daarvan zijn landbouwgoederen nodig die op een zeer waterintensieve manier worden geproduceerd. Voor 1 euro sinaasappelen in de winkel blijkt 3000 liter nodig te zijn geweest. In de aangehaalde studie wordt becijferd dat het stopzetten van een klein deel van de exporten leidt tot een aanzienlijke besparing in het totale waterverbruik, hetgeen de problemen ten gevolge van watertekorten zou oplossen.

India geen `pollution haven'

De andere studie die Dietzenbacher behandelt onderzoekt de handel in CO in India. Veel milieu-economen zijn van mening dat rijke landen er voor kiezen om productie die leidt tot veel uitstoot in toenemende mate over te laten aan ontwikkelingslanden, de zogenaamde `pollution havens', die de goederen vervolgens exporteren naar de rijke landen. In ruil daarvoor importeren de ontwikkelingslanden goederen die op `schone' wijze worden geproduceerd in rijke landen. Verrassend is dat de berekeningen in deze studie uitwijzen dat India niet zo'n toevluchtsoord voor vervuilende productie is. De uitvoer van India blijkt ongeveer twee keer zo schoon als de invoer.

Onderzoekscentrum input-outputanalyse

De RUG biedt onderdak aan een van de vooraanstaande onderzoekscentra in de wereld op het gebied van de input-outputanalyse (de methode die vaak wordt toegepast in de interindustry economics). Onlangs heeft de Europese Commissie positief geoordeeld over een subsidieaanvraag voor een internationaal samenwerkingsproject dat tot doel heeft een mega-database te construeren waar allerlei nieuwe input-output studies mee verricht kunnen worden.

Curriculum Vitae

Erik Dietzenbacher (Brunssum, 1958) is hoogleraar Interindustry Economics bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Daarnaast is hij onder meer Affiliate Research Professor aan het Regional Economics Applications Laboratory van de University of Illinois in Urbana-Champaign en eindredacteur van Economic Systems Research, het tijdschrift van de International Input-Output Association.

Informatie

Zie ook het persbericht over de benoeming van Dietzenbacher: http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2007/nieuwsbrief/nie uwsbrief22_07/22_11