Volker Wessels Stevin NV

Eerste paal nieuwbouw HVCafvalcentrale Dordrecht

10 juni 2008

De eerste paal is geslagen voor de bouw van een vijfde verbrandingslijn bij HVCafvalcentrale in Dordrecht. Daarmee kan HVC meer duurzame energie uit afval terugwinnen en meer verbrandingscapaciteit creëren. HVC gaat stoom leveren aan DuPont en warmte aan Dordrecht. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Visser & Smit Hanab en Visser & Smit Bouw zijn betrokken bij de bouw van de afvalcentrale.

De nieuwbouw zal medio 2010 klaar zijn. De twee jaren daarna wordt de nieuwe lijn geoptimaliseerd, waarna rond 2012 de twee ovens zonder energieterugwinning uit bedrijf gaan. HVCafvalcentrale Dordrecht beschikt dan over drie verbrandingslijnen met een totale verwerkingscapaciteit van maximaal 396.000 ton per jaar. De energieproductie is dan ca. 32 megawatt, voldoende om 76.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Emissies

De 5de lijn van de afvalcentrale krijgt door de inzet van de nieuwste technieken een zeer moderne rookgasreiniging. Hiermee is het mogelijk om lagere emissies te realiseren dan wettelijk is voorgeschreven. HVC heeft daarmee een van de laagste emissies in Europa.

Stoom

Bij het verbranden van afval wordt tevens stoom opgewekt. De stoom wordt verkregen zonder gebruik van fossiele brandstoffen en is dus duurzaam. HVCafvalcentrale Dordrecht gaat vanaf 2010 stoom leveren aan 'buurman' DuPont. DuPont bespaart hiermee minimaal 50 kiloton CO2-uitstoot per jaar, een hoeveelheid die te vergelijken is met de jaarlijkse uitstoot van 15.000 middenklasseauto's