Persbericht Wageningen Universiteit, nr 037, 10 juni 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/onderzoeksvragen080610.htm

Onderzoeksschool SENSE

Wetenschappers peilen urgente milieuvragen in samenleving

Kennisvragen uit de samenleving zijn cruciaal om de onderzoeksagenda voor een duurzame maatschappij van morgen te kunnen bepalen. Op verzoek van het ministerie van VROM heeft het landelijk netwerk voor milieuonderzoek SENSE een open consultatieproces ontwikkeld voor het inventariseren van de vijftig meest urgente onderzoeksvragen van de toekomst. Op een publieke participatieronde op dinsdag 17 juni in Wageningen kunnen alle partijen uit de samenleving hun kennisbehoefte actief inbrengen.

Tijd, geld en talent voor innovatief onderzoek zijn beperkt. Dit maakt het nodig om prioriteiten vast te stellen: welke beleidsrelevante onderzoeksvragen voor een milieuvriendelijke en duurzame toekomst dienen hoog op de onderzoeksagenda te staan? Om deze vragen zo effectief en breed mogelijk te inventariseren, heeft SENSE een open consultatieproces ontwikkeld, aangeduid als SENSE Questions. Daarmee is in een aantal stappen een breed palet van zo veel mogelijk kennisvragen boven tafel te krijgen, de zogenaamde 'longlist'. Deze lijst wordt later teruggebracht tot de vijftig meest prangende vragen.

Website
Om de vragen te inventariseren heeft onderzoeksschool SENSE een website ontwikkeld (www.sense.nl/sensequestions), waarop iedereen door het invullen van een web-formulier al zijn kennisvragen kan aanleveren. Deze website is de basis voor de SENSE Questions. Inmiddels staat de teller op ruim 750 aangemelde kennisvragen, waarvan een belangrijk deel afkomstig is uit soortgelijke inventarisaties van vragen over milieu en duurzame samenleving. SENSE ontvangt overigens nog graag vragen uit vergelijkbare initiatieven

Maatschappelijke inbreng
De volgende stap is om een brede stroom van kennisvragen op gang te brengen vanuit maatschappelijke partijen zoals beleidsmakers, werknemers en werkgevers, milieubewegingen en consumenten(-organisaties). SENSE vindt het belangrijk om zoveel mogelijk concrete input te krijgen vanuit belangengroeperingen uit de praktijk met hun eigen idealen, wensen en barrières. Voor deze vrageninventarisatie is de publieke participatieronde op 17 juni in het Atlas-gebouw van Wageningen Universiteit van belang. Op deze dag zullen de aanwezigen worden geprikkeld om hun creativiteit en hun expertise over de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en milieu de vrije loop te laten zodat een zo breed mogelijk palet van vragen boven tafel kan worden gebracht.

Naast het verzoek voor onderzoeksvragen heeft het ministerie van VROM de raad voor Ruimtelijk Milieu- en NatuurOnderzoek (RMNO) gevraagd om een inventarisatie te maken van de relevante beleidsvragen. Mede op basis van beide antwoorden stelt het ministerie van VROM het milieubeleid voor de lange termijn op.

Aanvullende informatie en een online aanmeldingsformulier voor deelname op 17 juni zijn beschikbaar via de (Engelstalige) website www.sense.nl/sensequestions. Deelname aan de publieksdag is gratis, maar aanmelding is nodig. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt. De voertaal op 17 juni is Nederlands. Bijdragen uit andere initiatieven kunnen bij Ad van Dommelen ingeleverd worden (ad.van.dommelen@ivm.vu.nl).