Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 10 juni 2008

Kenmerk 096

Groot nieuw recreatiegebied in Amsterdam: Tuinen van West

In het westelijk deel van Amsterdam komt een groot nieuw recreatiegebied: de Tuinen van West. De inrichting van dit gebied is onlangs door het college van B&W goedgekeurd. Het wordt `groen nieuwe stijl': een verzameling van gebieden die verbonden zijn door routes, waarbij elk gebied een andere recreatieve mogelijkheid biedt. Amsterdammers kunnen er straks sporten, spelen, genieten van groen en natuur, eten en drinken, kamperen, vergaderen en genieten van culturele evenementen.

Wethouder Marijke Vos (Openbare Ruimte en Groen): "Er is een groeiende behoefte aan recreatieruimte in het westen van Amsterdam doordat er steeds meer mensen komen wonen. Wij willen dat alle Amsterdammers optimaal profiteren van het groen in de stad. Groen geeft ruimte, rust en mogelijkheden voor recreatie in een drukke stad. Op verschillende plekken in de stad wordt hard gewerkt om parken te verbeteren en de grotere groengebieden aantrekkelijker te maken voor de mensen. Met de Tuinen van West krijgen de Amsterdammers er een mooi, volwaardig recreatiegebied om de hoek bij."

De Tuinen van West is het open gebied tussen de westelijke tuinsteden en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Het omvat vier kleine polders die zowel agrarische als groene functies herbergen: volkstuinenparken, sportpark en een begraafplaats. De Osdorperweg vormt het belangrijkste bebouwingslint door het gebied. De Tuinen van West omvat 130 hectare grond en is tien keer zo groot als het Vondelpark.

De Osdorper Binnenpolder Noord (Geuzenveld-Slotermeer) wordt ontwikkeld tot een intensief recreatiegebied met horeca, recreatieve voorzieningen en sportmogelijkheden. De Osdorper Bovenpolder en de Lutkemeerpolder (uitgezonderd het bedrijventerrein Lutkemeer) wordt ontwikkeld tot stadslandbouwgebied met functies in de gebouwen langs de Osdorperweg. Er komt onder meer een zorgboerderij.

De eerste tranche projecten wordt voorbereid en uitgevoerd in de periode 2008-2013. In 2010 start de uitvoering. Het streven is de Tuinen van West tussen 2015 en 2020 te voltooien. Een kaart van het gebied is te vinden op www.amsterdam.nl.

Pb-096