Provincie Gelderland


Arnhem, 9 juni 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 10 JUNI 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Provincie soepeler bij legalisatie permanente bewoning recreatieparken (B3) Gedeputeerde Staten gaan akkoord met een initiatiefvoorstel van het CDA, de PvdA, de Christen Unie en Groen Links over recreatiewoningen. In het initiatiefvoorstel pleiten de partijen voor een soepelere opstelling van de provincie bij het legaliseren van recreatieparken die permanent bewoond worden. Buiten de kwetsbare gebieden hebben de gemeenten zelf de keuze om handhavend op te treden, permanente bewoning te gedogen of te legaliseren. Gedeputeerde Verdaas: "We houden met dit voorstel rekening met de belangen van de gemeenten en we komen tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die graag wil dat gemeenten meer vrijheid hebben om te legaliseren." (zie ook apart persbericht)

Milieu in Gelderland verbetert (C13)
De lucht is schoon langs provinciale wegen en rond bedrijven die onder provinciaal toezicht staan. In het milieujaarverslag meer wapenfeiten zoals de halvering van de uitstoot van vervuilende stoffen door de industrie en meer stilte en donkerte op de Veluwe. (zie ook apart persbericht)

Ruim 2,5 miljoen voor stedelijke vernieuwing in kleine gemeenten (C16) Vijf kleinere gemeenten in de provincie krijgen ruim 2,5 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing. De projecten variëren van het opknappen van een winkelcentrum tot een Kulturhus met appartementen daarboven. Voorwaarde voor de provinciale subsidie is dat er woningen in het plan zitten. (zie ook apart persbericht)

Provincie opent ideeënbus voor mobiliteitsproblemen (C17) Gedeputeerde Marijke van Haaren opent op 25 juni het Gelderse digitale Loket Eigen Initiatief Mobiliteit, een loket voor ondernemers die ideeën hebben voor het oplossen van mobiliteitsproblemen. De inschrijver ontwikkelt zelf een plan en biedt dat aan de overheid aan, zonder een vooraf opgestelde specificatie en dus zonder belemmeringen. Deze benadering is meer gericht op de gebruiker en kan daarom voor zowel de overheid als de markt een meerwaarde betekenen. Het inrichten van dit loket past in het streven van de provincie meer initiatieven aan de markt over te laten. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft met dit loket de afgelopen 1,5 jaar al positieve ervaringen opgedaan. Daar zijn zinvolle ideeën aangedragen, waarvan er enkelen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

REGIO ACHTERHOEK
Gemeente Montferland krijgt wegen van provincie in beheer (C1) De gemeente Montferland wordt eigenaar van een paar stukken provinciale weg. Het gaat om de wegvakken in de bebouwde kom van 's Heerenberg, de Meilandsedijk (N816), de Immenhorst (N316) en de rotondes Plantsoensingel en Lengelseweg met het daartussen liggende wegvak. De gemeente is voortaan verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. Andersom neemt de provincie de rondweg 's Heerenberg (N827) over van de gemeente. Sinds de Wet herverdeling wegenbeheer (Whw) van kracht is (1993) heeft de provincie Gelderland 1.200 kilometer weg in haar beheer.