Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 10 juni 2008







                    Persbericht


Algemene beschouwingen zes fracties De Wolden
    Donderdag 12 juni en 19 juni staat Kadernota op raadsagenda

De kadernota 2009 is onlangs door het college van B&W gepresenteerd aan de gemeenteraad. Op donderdag 12 juni vanaf 17.00 uur is de raad aan zet om zijn oordeel te geven: delen de fracties van de gemeenteraad de speerpunten uit de Kadernota en hoe kijken zij naar de financiën? Hebben de zes fracties nog andere ideeën of aanvullingen? Deze zijn per fractie verwoord in de algemene beschouwingen.

Als speerpunten zijn in Kadernota genoemd:
    . Het ontwikkelen van dorpsvisies
    . Het geven van een extra stimulans aan economisch beleid
    . De ingezette ontwikkeling van brede scholen doorzetten
    . De elektronische dienstverlening aan burgers een kwaliteitsimpuls geven
    . Het op een hoger niveau brengen van het wegenonderhoud
    . Blijven investeren in de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie.

De gemeente is financieel gezond en heeft een sluitende meerjarenbegroting. Maar er is weinig financiële ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe structurele plannen. Omdat er wel voldoende incidentele financiële middelen beschikbaar zijn, wordt dit incidentele geld ingezet voor de speerpunten.


Enkele punten uit de algemene beschouwingen van de zes fracties

De zes fracties van de raad van de Wolden hebben hun meningen verwoord in een eigen stuk, algemene beschouwingen genoemd. Enkele punten uit deze beschouwingen:




Gemeentebelangen (Gb)

Gemeentebelangen is verheugd dat De Wolden een goed perspectief naar de toekomst heeft, met een goede reserve- en vermogenspositie. Over het opstellen van  dorpsvisies is Gb positief en ook is de fractie een voorstander van het instellen van een dorpsbudget. De fractie vindt het jammer dat er weer met het rode potlood moet worden gestemd. Over het ketenbeleid is Gb positief en stelt voor om een delegatie van de Tweede Kamer uit te nodigen om te zorgen dat ons goede beleid kan worden voortgezet. De fractie stelt voor om geld beschikbaar te stellen voor het initiatief van een gemeenschappelijke vul- en spoelplaats.




PvdA

De PvdA is positief over de kadernota. Op een heldere wijze is verwoord welke speerpunten van belang zijn om gezicht te geven aan de uitvoering van de Toekomstvisie. Wel heeft de fractie vragen over de economische stimulering. Het ontwikkelen van dorpsvisies moet een continu proces zijn, vindt de PvdA, met ook een eigen dorpsbudget. De fractie heeft moeite met de voorgestelde beleidsregels accommodaties muziekverenigingen. De PvdA stelt het onderzoeken van een raads google systeem voor.




VVD

De VVD is verheugd dat de toekomstvisie is vertaald in de kadernota. De Wolden zit op het goede spoor. Het ontwikkelen van dorpsvisies is een uitstekend instrument om invulling te geven aan burgerparticipatie. De VVD vraagt aandacht voor de verkeersveiligheid en de voetpaden rond de zorginstellingen. Het stimuleren van economische bedrijvigheid en het bevorderen van de vitaliteit van het platteland blijft voor de fractie een speerpunt. Voor het aankopen van grond op strategische plaatsen is de VVD voor verruiming van het budget.




CDA

Het CDA is van mening dat de houding van de gemeente nog meer meedenkend moet zijn. Meer mogelijkheden bieden in plaats van verstikkende voorschriften hanteren. Ze wil een onderscheiding (lintje) instellen om de jeugd eenmaal per jaar in het zonnetje te zetten. Verder pleit de fractie voor het apart inzamelen van plastic afvalmateriaal. De CDA fractie wenst het provinciale idee voor gratis openbaar vervoer voor 65 plussers uit te werken voor onze gemeente.




GroenLinks (GL)

GroenLinks is blij met de toonzetting van de Kadernota 2009: van een afwachtende houding gaan we over tot een actieve uitdagende houding. GL wil het ontwikkelen van dorpsvisies meer laten aansluiten bij de invulling van de publieke ruimte. De fractie mist als speerpunt de aandacht voor het milieu. Verder wordt voorgesteld om als gemeente actiever te werken aan de millenniumdoelen. Vanwege rechtsgelijkheid is GL van mening dat ook het dorpshuis in Ansen een deel van het geleende bedrag om niet moet worden verstrekt.

ChristenUnie
De ChristenUnie is content met een sluitende meerjarenbegroting 2009 tot en met 2012. De fractie wil een plan van aanpak voor bestrijding van overmatig alcoholgebruik onder de jeugd. Ze stelt voor het overschot Wet Maatschappelijke Ondersteuning over 2007 van E 149.000 te bestemmen voor voorzieningen in dorpen en buurtschappen. CU wil vasthouden aan het aantal gebouwde woningen van 660 in de periode 2004 tot en met 2009 zoals afgesproken in de Woonvisie. CU wil het eerder genomen besluit van gelijke grondprijzen veranderen.

Tijdens de raadsvergadering op12 juni is er gelegenheid voor inwoners om in te spreken.  Op donderdag 19 juni om 19.30 uur is de besluitvorming over de Kadernota. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

De kadernota 2009 en de alle algemene beschouwingen zijn in te zien op www.de wolden.nl, 'actueel', 'kadernota 2009'.





                                 ////////////////////////