Provincie Gelderland


Arnhem, 10 juni 2008

RUIM 2,5 MILJOEN EURO VOOR STEDELIJKE VERNIEUWING IN KLEINE GEMEENTEN gELDERLAND

Vijf kleinere gemeenten in de provincie krijgen ruim 2,5 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing. De projecten variëren van het opknappen van een winkelcentrum tot een Kulturhus met appartementen daarboven. Voorwaarde voor de provinciale subsidie is dat er woningen in het plan zitten.

Oranjekwartier (Beuningen)
In het Oranjekwartier worden 48 woningen gebouwd, speciaal geschikt voor ouderen en starters. De huurwoningen zijn maximaal 585 euro en de koopwoningen kosten maximaal 160.000 euro. Onderdeel van het plan is de aanleg van parkeerplaatsen, een speelplek en nieuwe bomen en struiken. De provincie stelt hiervoor 580.000 euro beschikbaar.

Centrumplan Bemmel (Lingewaard)
De gemeente gaat met een provinciale bijdrage van 580.000 euro het verouderde winkelcentrum 'De Assenburg' opknappen. Er komen twee appartementengebouwen met overwegend goedkope huurappartementen. Daaronder komen winkels en een ondergrondse parkeergarage.

Gemeente Ubbergen
In het gebied 'De Geest' wordt een manegebedrijf verplaatst om plaats te maken voor woningbouw. Het plan omvat 58 woningen, waarvan 28 in de goedkope sector (koop en huur) en 30 in de dure koopsector. Gedeputeerde Staten stellen voor het project te ondersteunen met een bijdrage van ruim 186.000 euro. In de kern Beek (ook gemeente Ubbergen) worden 27 huurwoningen gesloopt en vervangen door 33 nieuwe huur-en koopwoningen in een gedifferentieerd programma. Door de verplaatsing van de gemeentewerf en brandweerkazerne ontstaat extra ruimte voor woningbouw. Dit project kan rekenen op een provinciale bijdrage van 174.000 euro.

Woonservicegebied Elburg
Op de locatie van een oude MAVO en een rijwielhandel realiseert woningstichting De Betere Woning 57 woningen in combinatie met een medisch centrum. Het centrum dient ter vervanging van het huidige veroudere centrum in Elburg Oost. De omgeving wordt zo ingericht dat het medisch centrum gemakkelijk toegankelijk en goed bereikbaar is voor ouderen en mindervaliden.

Kulturhus in Ophemert
In Ophemert (gemeente Neerrijnen) gaan de gemeente en de corporatie willen daarom op de plek waar nu een gymzaal van een school staat een Kulturhus realiseren met daarop tien appartementen. In het Kulturhus komt een zorgsteunpunt dat ruimte biedt voor onder andere dagopvang, een consultatiebureau en een huisartsenpost. Ook krijgen een bibliotheek, een peuterspeelzaal en een postkantoor hier een plek. De gemeente krijgt een provinciale bijdrage van 537.500 euro om het Kulturhus en de appartementen te realiseren.

Toekomst
In eerste instantie is de financiering van stedelijke vernieuwing een rijksaangelegenheid. De provincie investeert de rijksgelden in projecten die de kleinere gemeenten aandragen. De rijksgelden waren echter binnen twee jaar opgebruikt, terwijl de projectaanvragen bij de provincie binnen blijven stromen. Provinciale Staten hebben daarom in het Coalitieakkoord tien miljoen euro extra uitgetrokken om kleinere gemeenten, die wel kampen met stedelijke problemen, te ondersteunen. Voorkomen moet worden dat in de toekomst in deze gemeenten problemen met de leefbaarheid ontstaan. Of het Rijk nog geld in deze gemeenten wil stoppen is nog steeds onduidelijk.