Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 178 JA
Datum: 10 juni 2008

Kunst bij aquaducten

Dit jaar is het moment dat vijf aquaducten in Fryslân afgebouwd zijn. Een goede aanleiding om die prestatie door middel van kunst te markeren. De Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR), onderdeel van het Ministerie van OC&W, krijgt van Gedeputeerde Staten de opdracht samen met de Provincie Fryslân te onderzoeken hoe dit kunstproject kan worden uitgevoerd. Bij de bouw van de aquaducten was hiervoor al geld gereserveerd.

De keuze voor samenwerking met een landelijke organisatie als de SKOR betekent dat de provincie 'de luiken open zet' en kiest voor een divers en inspirerend aanbod van kunst in de openbare ruimte van Fryslân. De provincie maakt daarbij gebruik van het landelijke netwerk van kunstenaars van de SKOR. Met de SKOR is afgesproken dat er extra aandacht zal zijn voor de documentatie van Friese kunstenaars. Door de samenwerking met de SKOR krijgt de Provincie gratis expertise en begeleiding wat betreft de opdrachtomschrijving, begeleiding van de kunstenaars, bewaking van de artistieke kwaliteit en plaatsing van het werk. Daarnaast betekent het dat de SKOR het project met landelijke middelen financieel zal aanvullen met 30-50% van het totale bedrag.


---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
10 juni 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 3 juni 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Wijziging kwalitatieve verplichting particulier natuurbeheer Gedeputeerde Staten zijn akkoord gegaan met het aanpassen van een natuurcontract van een agrariër in het gebied Bûtenfjild. Met deze aanpassing wordt de verbreding van de natuurzone tussen Sippenfennen en Houtwiel mogelijk gemaakt en kan er een robuustere waterverbinding worden aangelegd.


2. Project Energy Valley III
De provincie Fryslân stelt E 487.500,- beschikbaar als co-financiering voor het project Energy Valley III. Dit project is voor Fryslân van groot belang omdat het gaat om de uitvoering van taken in het kader van het Energieakkoord. De regio Energy Valley bestaat uit de provincies Fryslân, Drenthe, Groningen en Noord-Holland die samen met andere partijen ook bijdragen aan de financiering van Energy Valley III.


3. Kunst bij aquaducten
Dit jaar is het moment dat vijf aquaducten in Fryslân afgebouwd zijn. Een goede aanleiding om die prestatie door middel van kunst te markeren. De Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR), onderdeel van het Ministerie van OC&W, krijgt van Gedeputeerde Staten de opdracht samen met de Provincie Fryslân te onderzoeken hoe dit kunstproject kan worden uitgevoerd. Bij de bouw van de aquaducten was hiervoor al geld gereserveerd. Persbericht beschikbaar


---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 27 maaie 2008. Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 27 maaie 2008.

BESPREKPUNTEN

Ruimte B1a. Onderzoek Agrarische megastallen en megabedrijven in het Friese (Andriesen) landschap.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Tengevolge van ontwikkelingen in de landbouw, met name schaalvergroting, worden gemeenten en provincie geconfronteerd met veel bouwaanvragen voor megastallen in het buitengebied. De provincie adviseert op basis van de algemene aanknopingspunten uit het streekplan, maar een systematisch beoordelingskader ontbreekt. Daarnaast zijn in oktober 2007 statenvragen gesteld over de (on)mogelijkheden voor intensieve veehouderijen om uit te groeien naar megabedrijven op grond van het streekplan. Voorgesteld wordt ontwerpend onderzoek gericht op het verhogen van ruimtelijke kwaliteit te laten verrichten naar de mogelijkheden om de ruimtelijke schaalvergroting van agrarische gebouwencomplexen landschappelijk in te passen. Daarmee wordt alvast ervaring opgedaan met de werkwijze van de op grond van de Uitvoeringsagenda Streekplan 2007-2010 binnenkort in te stellen RomteRie.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met het laten uitvoeren van het ontwerpend onderzoek Agrarische megastallen en megabedrijven in het Friese landschap;
2. de berichtgeving aan Provinciale Staten Vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten (toezending van 1a. en 1b. middels één brief).

gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Ruimte B1b. Notitie megabedrijven. (Andriesen)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De Statenfractie FNP heeft schriftelijke vragen gesteld over megastallen. Daarnaast is in de Statenvergadering van 31 oktober 2007 besloten om een debat te voeren over deze problematiek aan de hand van een notitie van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. De notitie Megabedrijven is opgesteld ter voorbereiding van het debat. Tegelijk met deze notitie worden in uw college de beantwoording van de Statenvragen van de FNP en het Onderzoek Agrarische megastallen en megabedrijven in het Friese landschap behandeld.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de Notitie Megabedrijven als basis voor het te voeren debat in de Staten over megastallen en agrarische megabedrijven;
2. gedeputeerde Andriesen te machtigen een en ander redactioneel af te doen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten (toezending van 1a. en 1b. middels één brief).

Ruimte B1c. Beantwoording schriftelijke vragen van de FNP Statenfractie over (Andriesen) "mega" bedrijven intensieve veehouderij.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De FNP Statenfractie heeft op 8 oktober 2007 vragen gesteld over de mogelijkheden voor vestiging van `mega' bedrijven intensieve veehouderij op grond van het Streekplan Fryslân 2007. Voorgesteld wordt deze vragen te beantwoorden conform de bij dit GS-stuk gevoegd conceptbrief. Daarnaast wordt parallel aan deze beantwoording van vragen in deze vergadering van Gedeputeerde Staten de notitie Megabedrijven ter vaststelling aangeboden. Daarbij wordt voorgesteld deze notitie eveneens naar Provinciale Staten te zenden.

D.S. beslute:
de antwoorden vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten. gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Welvaart en Welzijn GB2e. Concept bestuursakkoord Rijk-provincies (versie 27 mei 2008). (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In de onderhandelingen tussen het Rijk en het IPO is op bestuurlijk niveau overeenstemming bereikt over de tekst van een concept bestuursakkoord. Deze tekst wordt maandag 2 juni besproken in het IPO-bestuur dat een voorstel aan de gezamenlijke colleges van Gedeputeerde Staten zal formuleren over de verdere procedure.

D.S. beslute:

1. kennis te nemen van het concept bestuursakkoord, zoals geformuleerd op basis van het overleg tussen de onderhandelingsdelegaties van het Rijk en het IPO op 27 mei 2008;
2. op basis van de terugkoppeling van gedeputeerde Galema uit de IPO- bestuursvergadering van 2 juni 2008 in te stemmen met de wijze van afronding van de onderhandelingen tussen het Rijk en het IPO.
3. (waar nodig) met betrekking tot de effectuering van het bestuursakkoord een uitvoeringsagenda op te stellen.

(N.B.: aandacht voor toezending aan PS)

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 24 t/m 30 mei 2008. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten 24 t/m 30 mei 2008. (Andriesen)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

Zorg en Welzijn H3. Sjoch geheime beslutelist. (Schokker)

gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BFT H4. Advies inzake toepassing Belemmeringenwet Privaatrecht. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: N.V. Nederlandse Gasunie heeft het voornemen een gastransportleiding, welke thans is gelegen onder het zanddepot op het industrieterrein Westkern te Kootstertille, te verleggen omdat de aanwezigheid van de gastransportleiding de exploitatie van het zanddepot beperkt en de aanwezigheid en exploitatie van het zanddepot een bedreiging vormt voor de gasleiding. Gasunie heeft ten behoeve van de verlegging van de gasleiding geen overeenstemming kunnen bereiken met de grondeigenaren van één perceel. Aan deze grondeigenaren kan door de minister van Verkeer en Waterstaat een gedoogplicht worden opgelegd door een verzoek in te dienen tot toepassing van de Belemmeringenwet Privaatrecht. Conform de Belemmeringenwet Privaatrecht hebben Gedeputeerde Staten in deze procedure een hoorzitting georganiseerd waar belanghebbenden gehoord zijn. Op basis van de stukken en hetgeen ter hoorzitting is behandeld brengen Gedeputeerde Staten nu advies uit aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Geadviseerd wordt om, conform het verzoek, de gedoogplicht op te leggen.

D.S. beslute:

1. het advies inzake het verzoek van N.V. Nederlandse Gasunie tot toepassing van de Belemmeringenwet Privaatrecht vast te stellen;
2. gedeputeerde Galema te machtigen redactionele wijzigingen door te voeren.

Zorg en Welzijn H5. Onderzoeksvoorstel voor monitoring Fries Jeugd en Alcoholbeleid. (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Conform het concept projectplan Fries Jeugd en Alcoholbeleid, dat op 22 april jl. door Gedeputeerde Staten is vastgesteld, wordt nu het onderzoeksvoorstel ten behoeve van de monitoring van het programma voorgelegd aan Gedeputeerde Staten.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met het voorliggende onderzoeksvoorstel;
2. het voorstel voor instemming voor te leggen aan de brede commissie Openbare Gezondheidszorg.

gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

CTO H6. Het toepassen van de percentageregeling bij de bouw van de vijf (De Vries) aquaducten voor de (verhoging van) de ruimtelijke kwaliteit en het inzetten van Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) om uitvoering te geven aan het project.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In het Coalitieakkoord is (verhoging van) ruimtelijke kwaliteit als één van de speerpunten benoemd. In het kader van het Fries Merenproject zijn vijf aquaducten gebouwd. Vanwege bovenstaand speerpunt is er bij de bouw van de aquaducten geld gereserveerd voor toepassing van de percentageregeling. In de praktijk betekent dit dat er bij de aquaducten een kunstwerk gerealiseerd wordt, In dat kader is de SKOR (dé organisatie op het gebied van kunst en openbare ruimte) benaderd om dit project samen met de provincie Fryslân te begeleiden en uit te voeren.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met het toepassen van de percentageregeling bij de vijf aquaducten in het kader van (verhoging van) de ruimtelijke kwaliteit, mede om ervaring op te doen voor een actualisatie van de regeling en het productieklimaat voor de beeldende kunsten te stimuleren;
2. in te stemmen met het afwijken van enkele artikelen uit de percentageregeling zoals die in 1986 is opgesteld en daarvoor in de plaats als provincie samen te werken met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) uit Amsterdam om uitvoering te geven aan het project toepassen percentageregeling bij aquaducten;
3. ermee in te stemmen om Provinciale Staten een brief ter kennisgeving te sturen over bovenstaande besluiten;
4. gedeputeerde De Vries te machtigen de brief redactioneel aan te passen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten. gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PARSEBESLUTELIST

SKRIFTLIKE MEIDIELINGS


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Conferentie Facilitating Sustainable Innovations: besproken.

c. Kort verslag Statencommissie Boarger en Mienskip op 28 mei 2008: voor kennisgeving aangenomen.

MUNLINGE MEIDIELINGS

gearkomste fan D.S. 3 juny 2008


---- --