GroenLinks


--===============0221069888==

Rijk moet chauffeurs en vervoersbedrijven tegemoet komen

10 juni 2008

GroenLinks vindt dat staatsecretaris Huizinga de regie moet nemen om het uit de hand gelopen conflict in het streekvervoer op te lossen. Het Rijk moet geld vrijmaken om op korte termijn een deel van de bezuinigingen op het stads- en streekvervoer ongedaan gemaakt kunnen worden, zodat er ruimte ontstaat voor een fatsoenlijke overbruggings-CAO, conform het voorstel van bemiddelaar Klaas de Vries. Zo ontstaat er rust om te werken aan oplossingen voor de structurele problemen bij het stads- en streekvervoer.

'De afwachtende houding van staatssecretaris Huizinga is onbegrijpelijk', zegt Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak. 'Net als bij de OV-chipkaart, doet ze alsof ze er eigenlijk niet over gaat. Intussen laat ze de reizigers aan hun lot over en kijkt ze toe, terwijl werkgevers en werknemers elkaar in de houtgreep houden. De Vries schrijft: geen goed concert zonder dirigent. Zo is het maar net'. Het Rijk heeft juist heel veel te zeggen over het streekvervoer: via de prijzen van de strippenkaart, de subsidies en de mate van marktwerking.

GroenLinks heeft steeds geprotesteerd tegen de bezuinigen op het budget dat de concessiegebieden via de zogenaamde BDU ontvangen voor de exploitatie van het openbaar vervoer. Duyvendak: 'Als je 400 miljoen weghaalt bij het stads- en streekvervoer, moet je niet gek staan te kijken dat er lijnen worden opgeheven en chauffeurs worden afgeknepen. Het Rijk moet haart verantwoordelijkheid nemen en de bezuinigingen terugdraaien. De bonden vragen nu om 21 miljoen, dat moet snel op tafel komen. Er is geld genoeg: vorig jaar bleef er een half miljard op de plank liggen dat voor nieuwe wegen bestemd was'.

GroenLinks geeft geen steun aan het voorstel om bussen gebruik te laten maken van rode diesel. Brandstof is hoe dan ook belastend voor het milieu, dus dient er gewoon accijns afgedragen te worden. Hoge brandstofprijzen stimuleren busbedrijven tot de aanschaf van zuinig materieel. Liefst zou GroenLinks helemaal van de rode diesel afzien.