Gemeente Apeldoorn

Zenuwslopende eindstrijd voor retour naar Noorse wildernis

Apeldoornse basisschool De Bouwhof energiekampioen

Afgelopen maandag streden in het Apeldoornse Matenpark 300 leerlingen voor deelname aan de finale van KRO's Energy Survival, het KRO-programma over duurzame energie en energiebesparing. Tijdens deze Gelderse halve finale stonden kinderen van tien verschillende basisscholen uit Apeldoorn, Nijmegen, Ubbergen, Geesteren en Amsterdam tegenover elkaar. Allen hadden hun gemeentelijke voorronde gewonnen.

Tijdens deze dag werden krachten gemeten in spellen waarbij gebruik werd gemaakt van wind-, zonne- en bio-energie en waterkracht. Alle kinderen werkten zich letterlijk en figuurlijk in het zweet en met behulp van veel water, ijs en zoute drop werd de rangorde bevochten. Een In een quiz lieten de leerlingen zien wat ze over energie weten. In het laatste wedstrijdonderdeel, de uitvoering van een zelfbedachte en uitgevoerde klimaatrap, toonden de scholen hun betrokkenheid bij het klimaatprobleem. De rap werd beoordeeld door onder andere Michael Boddeke, wethouder Duurzaamheid Apeldoorn en Hans Esmeijer, gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Twee Apeldoornse scholen eindigden op de eerste plaats. Een verlenging moest uitmaken of de Bouwhof of de Regenboog drie leerlingen naar de tv finale in Noorwegen mocht afvaardigen. Een serie vragen over duurzame energie en energiebesparing was noodzakelijk om de winnaar aan te wijzen. De strijd werd gewonnen door basisschool de Bouwhof. De Regenboog eindigde op de tweede plaats en de Hazesprong uit Ubbergen werd derde. De winnaar van de Apeldoornse voorronde van Energy Survival, de Parkenschool, werd vierde.

De gemeente Apeldoorn organiseerde de Gelderse finale in samenwerking met het Natuurhuis en de provincie Gelderland. Energiebesparing en duurzame energie zijn belangrijk speerpunten in het beleid van zowel de gemeente Apeldoorn als provincie Gelderland. Mede door de Energy Survival willen zij de jeugd beter betrekken bij de duurzame toekomst van hun leefomgeving.

Dit najaar is de nieuwe serie van de televisieserie Energy Survival weer op tv te zien. Winnaars van de vijf provinciale finales laten in Noorwegen zien wie de meeste energie heeft en het meest over energie afweet. De Nederlandse scholieren zetten in de ruige Noorse natuur, onder primitieve omstandigheden, hun strijd voort.

In de jury zitten Hans Esmeijer (gedeputeerde van de provincie Gelderland) en Michael Boddeke (wethouder Duurzaamheid Apeldoorn), Douwe Jan Tilkema (Waterschap Veluwe), Ton Swagten (IVN Utrecht), Nienke Andersson (KRO) en Paul Ekelschot (raadslid Ubbergen).

Einde persbericht.



Gemeente Apeldoorn