Ingezonden persbericht


Persbericht

Tilburg, 10 juni 2008

Kans op één miljoen euro voor fort Rammekens

Fort Rammekens, het oudste zeefort van West-Europa (1547), maakt dit najaar kans op het winnen van één miljoen euro in het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauraties. "Dat geld is hard nodig voor de restauratie" aldus Staatsbosbeheer, eigenaar van het fort. Verschillende muren staan nu al op instorten". Fort Rammekens gaat in acht uitzendingen de strijd aan met vijftien andere historische gebouwen in Nederland. Het publiek bepaalt of fort Rammekens ook daadwerkelijk de één miljoen euro wint.

Fort Rammekens ligt aan de Westerschelde bij Vlissingen. In de tijd van de bouw van het fort was dit het meest strategische punt van Nederland. Uniek voor die tijd was het feit dat het fort voor een deel in de zee lag. Staatsbosbeheer benadrukt dat het fort onlosmakelijk verbonden is met zijn omgeving. "Het contrast van het weidse uitzicht over de Westerschelde, het drukke havengebied en de stilte van de natuur is spectaculair. Je kunt je niet voorstellen dat het publiek dat niet meer zou kunnen ervaren." Toch is die kans reëel aanwezig, want als het fort niet gerestaureerd wordt, is Staatsbosbeheer genoodzaakt de poort te sluiten.

De deelname aan Restauraties voelt letterlijk als een lot uit de loterij. In de eerste plaats natuurlijk de erkenning van de cultuurhistorische waarde van het fort. De aandacht die fort Rammekens in de uitzending krijgt, zal door Staatsbosbeheer worden gebruikt om de noodzaak van de restauratie aan te tonen. Elke Nederlander die ook maar enigszins geïnteresseerd is in de geschiedenis van ons land, zal begrijpen dat fort Rammekens daarin een bijzondere plaats inneemt. Elke Zeeuw kent bovendien de prachtige Renaissancistische poort die de toegang vormt tot het fort. "We hopen natuurlijk op veel steun van het Nederlands publiek. Alleen dan kunnen we winnen en kan de restauratie ook feitelijk aanvangen. Iedereen blijft dan welkom om te komen ronddwalen door de mooie natuurgebieden rond het fort en fort Rammekens daadwerkelijk te ontdekken."