Gemeente De Bilt


Gemeente

De Bilt

sluit pand met illegale bewoning

De Bilt zet preventie hoog op de prioriteitenlijst

Op donderdag 22 mei hebben de toezichthouders van de gemeente De Bilt een pand in Maartensdijk met onmiddellijke ingang gesloten. In het pand bleken 14 bedden in gebruik te zijn, bestemd voor buitenlandse werknemers. De situatie was zeer brandonveilig en bovendien illegaal, omdat het pand geen verblijfsbestemming heeft. Dat betekent dat je er niet mag wonen of logeren.

Het was de tweede keer dat in dit pand illegaal verblijf werd geconstateerd. Enige weken eerder is bij een controle door de gemeente geconstateerd dat er sprake was van een acuut brandonveilige situatie en het illegaal huisvesten van personen. Er is toen een formele aanzegging gedaan dit gebruik van het pand te staken. De in het pand illegaal gehuisveste personen zijn nog dezelfde avond door de huurder elders ondergebracht.

Op 22 mei is bij een tweede controle geconstateerd dat de huurder die aanzegging aan zijn laars heeft gelapt en dat er opnieuw 14 mensen klaarblijkelijk een slaapplaats gebruikten. Gezien de ernst van de situatie, met name de grote brandonveiligheid, heeft de gemeente het gebruik van het pand met onmiddellijke ingang beëindigd. Dat betekent dat iedereen per direct uit het pand is verwijderd en dat het pand is verzegeld.

Preventie
De gemeente wil voorkomen dat de grote toestroom van buitenlandse werknemers sinds de openstelling van de grenzen binnen de Europese Unie, leidt tot illegale situaties waarbij de brandveiligheid ernstig in het geding komt. Burgemeester Arjen Gerritsen: "Je moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt en de mensen geen kant op kunnen. Wij controleren dan ook streng en treden hard op tegen eigenaren en huurders die op dergelijke wijze misbruik maken van de situatie."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Patricia Kok, telefoon (030) 2289 502.

Bilthoven, 3 juni 2008