Gemeente Dordrecht


Persbericht

800 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied met blijvend landbouwgebied Nieuwe Dordtse Biesbosch in beeld gebracht

Een aaneengesloten recreatiegebied vanaf de Wieldrechtse Zeedijk tot aan de Nieuwe Merwede. Nieuwe natuurgebieden. Recreëren aan een waterplas. Fietsen over dijken en langs bomenrijen. Een bloeiend landbouwgebied met nevenactiviteiten. Dit zijn een paar toekomstbeelden van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Deze toekomstbeelden zijn opgenomen in het voorontwerp van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan. In het bestemmingsplan wordt de Dordtse en de Sliedrechtse Biesbosch met elkaar verbonden waardoor 800 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied ontstaat met wandel- en fietspaden. De toekomst voor het landbouwgebied is ook in deze plannen vastgelegd.

Het college van B&W heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch akkoord bevonden. Daarnaast is voor de eerste fase van de nieuwe landbouwweg, de aanleg van een natuurgebied op de Tongplaat en de aanleg van een recreatiegebied in de Louisa- en Cannemanspolder is de gemeente gestart met een artikel 19 procedure in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. 'Al deze plannen geven ons een eerste indruk van de toekomstige inrichting van het gebied,' aldus wethouder D.A. van Steensel. 'Met deze plannen is de uitvoering nu echt dichtbij'.

Landbouw in de Nieuwe Dordtse Biesbosch

Polder De Biesbosch en de Zuidpolder blijven als agrarisch gebied gehandhaafd. Functies die niet bij de landbouw horen zoals woningen zijn niet toegestaan in het gebied. 'In het gebied hebben we de toekomstmogelijkheden voor de landbouw goed vastgelegd in het bestemmingsplan. Ook zijn in de toekomst nevenactiviteiten op het boerenbedrijf mogelijk zoals een bed&breakfast,' geeft wethouder D.A. van Steensel aan.

Bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan

Het bestemmingsplan beschrijft precies wat er qua bebouwing en gebruik in de Nieuwe Dordtse Biesbosch mag gebeuren. Het beeldkwaliteitplan geeft de toekomstige beelden weer voor de inrichting van het gebied. Deze beelden zijn niet definitief maar geven een sfeer en visie weer voor het gebied. Het bestemmingsplan voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch regelt in hoofdlijnen drie functies: agrarisch, natuur en recreatie die terugkomen in de drie gebieden landbouwgebied, buitendijkse natuur en nieuwe buitendijkse natuur. Dijken en bomenrijen zijn bepalend voor de structuur van het gebied.

Plannen in het kort

Het natuurgebied op de Tongplaat bestaat uit een kreek die de Nieuwe Merwede en het Zuidgat in de Dordtse Biesbosch met elkaar verbindt, waardoor een zoetwatergetijdenlandschap ontstaat. Het plan heeft als doelstelling het gebied te veranderen in een aantrekkelijk natuurgebied waar beperkt ruimte is voor recreatie.

De landbouwweg voorziet in de aanleg van een weg met een lengte van ongeveer 1 km, die de Oude Veerweg en de Blindeweg met elkaar verbindt. De weg komt ongeveer 500 meter ten zuiden van en parallel aan de Wieldrechtse Zeedijk te liggen. De artikel 19 procedure beschrijft het eerste gedeelte van de nieuwe landbouwweg tot aan de Blindeweg. Het overige gedeelte van de landbouwweg tot aan de Vlaakweg is opgenomen in het bestemmingsplan.

In de Louisa- en Cannemanspolder wordt een recreatiegebied aangelegd. Dit recreatiegebied moet een aantrekkelijk en toegankelijk gebied worden voor de bewoners van Dordrecht. Het gebied is gericht op wandelaars, fietsers en ruiters en hiervoor worden aparte paden aangelegd. Hierbij worden er ook diverse voorzieningen voor wandelaars en ruiters aangelegd (bankjes, doorwaadbare plek voor ruiters). Naast recreatie is de ruimte voor natuur en water belangrijk.

Voor het bos De Elzen wordt een nieuw inrichtingsplan opgesteld. Hiervoor is geen artikel 19-procedure nodig. In De Elzen wordt ook een nieuw speelbos aangelegd.

Inspraak

Het voorontwerp-bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan liggen van 19 juni tot en met 15 augustus ter inzage op het Stadskantoor en het Regiokantoor. De plannen voor de aanleg van de landbouwweg, de natuurontwikkeling in de Tongplaat en de aanleg van een recreatiegebied in de Louisa- en Cannemanspolder liggen van 4 juni tot 14 juli 2008 ter inzage. Op woensdag 25 juni 2008 organiseert de gemeente van 15.00 uur tot 20.00 uur een inloopmiddag en -avond in het Natuur- en Milieucentrum Weizigt aan het Van Baerleplantsoen 30. Alle stukken zijn vanaf 19 juni ook in te zien op de website www.nieuwedordtsebiesbosch.nl.

Dordrecht, 10 juni 2008
Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon (06) 51 37 35 15
Informatie
Marc Janssen
Dienst Landelijk Gebied
telefoon (06) 50 49 53 34