Gemeente Nijmegen

persbericht

10 juni 2008 080610R

Stedelijk Kompas Nijmegen schetst knelpunten bij aanpak dak- en thuislozen

Burgemeester en wethouders van Nijmegen willen de ketenaanpak voor dak- en thuislozen voortzetten. Op onderdelen willen zij de aanpak verbeteren. Zo willen zij voor dakloze jongeren aparte nachtopvang los van volwassenenopvang. De menskracht om dak- en thuislozen te helpen met budgetteren verdient volgens het college uitbreiding. Voor ernstig overlastgevende en sociaal onaangepaste personen moet een passende woonvoorziening komen.

In de notitie Stedelijk Kompas staat beschreven hoe de problematiek van de dak- en thuislozen met welke voorzieningen wordt aangepakt in de regio Nijmegen. Het gaat zowel om preventie, opvang als herstel. Door vroegtijdig op signalen in te spelen krijgen mensen eerder de opvang die ze nodig hebben. De samenwerking met diverse instellingen ligt op schema en werpt zijn vruchten af al zijn er ook knelpunten, vooral op het gebied van huisvesting. Zo is er een groep sociaal onaangepaste personen die in hun omgeving overlast veroorzaken. De gemeente zoekt voor hen naar huisvesting in een omgeving, zogenaamde terreinwoningen, waar zij anderen niet tot last zijn. Zwerfjongeren onder de 18 vinden nu onderdak in de nachtopvang De Hulsen aan de Nieuwe Dukenburgseweg, waar zij onder invloed staan van de volwassen daklozen. De gemeente wil meewerken aan nachtopvang voor deze jongeren bij SAM, Sancta Maria in Heseveld. De dag en nacht opvang van verslaafden in het MFC, MultiFunctioneelCentrum aan de Van Schevichavenstraat, voorziet duidelijk in een behoefte van daklozen. Hierdoor veroorzaken zij op straat veel minder overlast. Verschillende daklozen zijn inmiddels naar andere voorzieningen geleid. Voor verslaafde prostituees is in het MFC een rustiger aparte ruimte nodig. Voorts wordt gedacht over een kamertraining in het MFC voor daklozen voor wie een begeleid wonen project nog te ver gaat. Zij leren hier zelfstandig op kamers te wonen.

In Nijmegen en Rivierenland zijn er ruim 800 dak- en thuislozen die hulp krijgen en naar schatting ongeveer 1100 die potentieel tot deze doelgroep behoren. Van de ruim 800 daklozen die hulp krijgen zijn er volgens de organisaties ongeveer 150 tot 200 feitelijk dakloos en zijn de overigen residentieel dakloos. Zij verblijven in instellingen als psychiatrische centra of begeleid wonen. Van de groep van 800 daklozen is volgens de opvangorganisaties naar schatting 40% verslaafd, heeft 40% een dubbele diagnose en heeft 20% een psychiatrische stoornis.

Het gaat nu om een concept notitie, die het stadsbestuur naar diverse betrokken instanties en groepen stuurt voor een reactie. De reactietermijn loopt van 28 mei tot 8 juli as. Medio augustus willen B&W een definitief Stedelijk Kompas uitbrengen en ter vaststelling voorleggen aan de gemeenteraad. Het Stedelijk Kompas gaat ook naar de minister voor VWenS om duidelijk te maken welke ambities Nijmegen heeft met maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Het toont aan dat een eventuele korting op de gelden voor Nijmegen niet terecht is. Op basis van het Stedelijk Kompas wil het college verschillende deelprojecten gaan uitwerken met de betrokken instellingen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380