Gemeente Nijmegen

persbericht

10 juni 2008 080610R

Nijmegen en Zonnekrachtteam dringen bij rijk aan op verruiming budget voor zonne-energie

In een brief aan de minister en de Tweede Kamer dringen de gemeente Nijmegen en het Zonnekrachtteam aan op het reserveren van meer geld voor zonne-energie. Niet alleen moet het voor meer particulieren mogelijk zijn om geld te krijgen voor zonnepanelen op het dak, ook andere doelgroepen zouden door subsidie gestimuleerd moeten worden om panelen aan te schaffen.

Na de invoering van de subsidie van het rijk voor zonnepanelen (de SDE subsidie) hebben naar verwachting landelijk ruim 6000 particulieren een aanvraag gedaan. Hiermee is het subsidiebudget voor dit jaar vermoedelijk op. Nijmegen en het Zonnekrachtteam pleiten ervoor om extra middelen beschikbaar te stellen zodat meer mensen in staat zijn zonne-panelen op het dak te leggen. Op deze manier kunnen particulieren zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaat, en kunnen rijk en gemeenten hun doelstelling om de CO2-uitstoot terug te dringen sneller behalen. Daarnaast willen de gemeente en het Zonnekrachtteam dat er geld beschikbaar komt om alle doelgroepen te bereiken, niet alleen de particuliere huizenbezitters. Zo moet het eenvoudiger worden voor huurders om een zonne-installatie aan te leggen en ook niet-particulieren kunnen extra stimulans gebruiken, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties. Het college van burgemeester en wethouders en het Zonnekrachtteam zijn blij met het instellen van de subsidieregeling en hebben hier in brieven aan het kabinet en de Tweede Kamer in 2007 ook op aangedrongen. Nu vragen ze om uitbreiding van de nieuwe regeling.

Nijmegen streeft er komende jaren naar om drie procent energie per jaar te besparen. Het benutten van zonne-energie vormt in dit streven een belangrijk element. Het afgelopen jaar heeft de gemeente veel informatie over zonne-energie aan haar burgers gegeven. Onder andere in de klimaatcampagne 'Ons groene hert'.

Het Zonnekrachtteam is een club experts die sinds 21 maart 2007 aan de slag is het gebruik van zonne-energie in Nijmegen te promoten. Voorzitter is Ad Lansink. Onlangs presenteerden het Zonnekrachteam haar Plan van Aanpak aan het college.