Ingezonden persbericht


(10 juni 2008 - Bericht van Vrijheid van Beweging)

P E R S B E R I C H T

Koerdische asielzoeker al sinds 15 mei in hongerstaking op bajesboot

Dordrecht, 10 juni 2008 -
De Koerdische asielzoeker Mehmet Yazici is sinds 15 mei in hongerstaking. Hij zit nu (10 juni 2008) ruim twee maanden op de Bibby Kalmar in Dordrecht, maar was al eerder een periode van zeven maanden in vreemdelingenbewaring. Nadat hij de eerste keer vrijgelaten werd heeft hij zijn asielprocedure weer opgestart. Toen hij ging stempelen bij zijn AZC werd hij zomaar opnieuw opgepakt. Als protest heeft hij twintig dagen niets gegeten totdat hij een maagbloeding kreeg. ,,De situatie op de bajesboot is heel erg en het is hier onleefbaar'', zo laat hij weten.

Door tussenkomst van zijn advocate is hij tijdelijk gestopt met hongerstaken, maar nu de IND hem geen duidelijkheid geeft, is hij vastbesloten om weer door te gaan met zijn hongerstaking tot de dood, omdat hij een terugkeer naar Turkije en een onmenselijke en onterechte detentie hier in Nederland niet kan doorstaan. Verder protesteert hij tegen de bejegening op de boot zelf. Ook heeft hij klachten over de medische dienst, die zeker niet elke dag langskomt om te kijken hoe het met hem is.

Zijn (tweede) hongerstaking is ingegaan op 15 mei 2008.

Verdere bijzonderheden over het verblijf op de Bibby Kalmar:

'Dagbesteding' op de afdeling: een uur luchten, in een kooi op de kade of op een klein binnenplaatsje met hoge muren tussen de muren van de boot in.

Recreatietijden zijn verschillend, soms een aantal uren per dag, soms in het geheel niet.

Mensen zitten met meerdere gevangenen in de cel.

De Bibby Kalmar is gecharterd door het ministerie van justitie tot januari 2011?..

Brief van Mehmet:

,,Mijn naam is Mehmet Yazici. Ik ben geboren 1-1-1973 in (?) in Turkije. Wegens onderdrukking door de Turkse regering ben ik gevlucht naar Nederland, maar Nederland heeft me op 13-7-2005 in de gevangenis gestopt. Vervolgens hebben ze me op 21-2-2006 vrijgelaten en naar een azc gebracht. Daarna, op 31-3-2008, hebben ze me weer in de gevangenis gestopt. Nederland wil me naar Turkije terugsturen. Omdat ik niet veilig in Turkije zal kunnen leven, wil ik niet teruggaan. Daarom ben ik sinds 15-5-2008 in hongerstaking. Ik ga liever dood dan dat ik teruggestuurd word. De situatie op de bajesboot is heel erg en het is hier onleefbaar. Dat is wat ik wilde zeggen''. Mehmet Yazici

-------