Ingezonden persbericht


Land- en tuinbouw steekt nek uit met ondertekening convenant Schone en Zuinige Agrosectoren

|                                                       |               |
LTO Nederland heeft samen met LTO Glaskracht Nederland en de KVAB een akkoord bereikt met de rijksoverheid over het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. In het convenant zijn de ambities en inzet verwoord van alle partijen om in 2020 de eerder door het kabinet vastgestelde klimaatdoelen te realiseren. Naast het besparen van fossiele energie en het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen is de productie van duurzame energie (zonne- en windenergie, WKK, biomassa, etc.) een belangrijke pijler in het convenant. Via beleidsruimte op het terrein van mest en mineralen (nieuwe meststoffen) en financiële stimulansen zal de rijksoverheid zich inzetten om de gezamenlijk vastgestelde ambities in de praktijk mogelijk te maken.

"LTO Nederland toont met het ondertekenen van het convenant het leiderschap dat past bij de grootste exportsector van Nederland" aldus Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland bij de ondertekening van het convenant. "Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de overtuiging dat investeringen in duurzaamheid positief zijn voor de internationale concurrentiepositie van de land- en tuinbouw".

Voor de glastuinbouw betekent het afsluiten van het agroconvenant dat zij stevig doorgaat op de ingeslagen weg. Energie is een forse kostenpost voor glastuinbouwbedrijven. Het is belangrijk dat de glastuinbouw minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Er wordt al vele jaren fors ingezet op energiebesparing door de sector. Inmiddels wordt er circa 55% zuiniger met energie in de glastuinbouw omgegaan ten opzichte van 1980. Een geweldige prestatie! Met het programma Kas als Energiebron van het Productschap Tuinbouw (PT), LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van LNV is er een versnelling gekomen naar energieverduurzaming. In het agroconvenant heeft de glastuinbouw een doelstelling van 48% CO2-reductie in 2020 afgesproken, waarvan met name door de sterke groei van WKK's in de afgelopen jaren nu al 24% is gerealiseerd. Voor het behalen van de doelstelling is wel een maximaal faciliterend beleid van de overheid nodig, met name voor het vergroten van het aandeel duurzame energie. Bij de ondertekening van het convenant wees Nico van Ruiten (voorzitter LTO Glaskracht Nederland) landbouwminister Gerda Verburg erop dat veel bedrijven met de huidige gasprijzen niet aan verduurzaming toekomen en noodgedwongen zullen moeten stoppen. PT en LTO Glaskracht Nederland laten het LEI onderzoeken wat de gevolgen zijn van de extreem gestegen gasprijs. Van Ruiten wil de resultaten nog deze maand met de minister bespreken.

In navolging van de glastuinbouw heeft LTO Nederland in 2007 het CLM opdracht gegeven om de prestaties, potenties en ambities van de andere land- en tuinbouwsectoren in beeld te brengen. "Het rapport vormt voor deze sectoren de basis van het convenant" zegt Henk Brink, voorzitter van de LTO-werkgroep Duurzame Energie. Het rapport toont aan dat de sectoren in 2005 al een

aanzienlijke prestatie hebben geleverd. Ten opzicht van 1990 is de uitstoot van broeikasgassen verminderd met 15%. Verder tonen de berekeningen van CLM aan dat de klimaatdoelen van de rijksoverheid met een actief klimaatbeleid kunnen worden gehaald. De belangrijkste opgave ligt bij de sector melkveehouderij, die een belangrijke bijdrage levert aan de uitstoot van overige broeikasgassen. In het convenant is de ambitie opgenomen dat de melkveehouderij ook in de toekomst de meest duurzame en efficiënte blijft in de Europese Unie. De hiervoor benodigde mogelijkheden in het mest- en mineralenbeleid maakt het ook voor de andere dierlijke en plantaardige sectoren mogelijk hun steentje bij te dragen aan het verder terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

De eerder door de KAVB afgesloten meerjarenafspraken voor de bloembollensector zijn in het convenant verwerkt en worden de komende jaren doorgezet. De plantaardige sectoren akkerbouw en tuinbouw open teelten hebben slechts een bescheiden aandeel in de klimaatdoelen. Het fossiele energiegebruik is laag en de uitstoot van broeikasgassen te verwaarlozen. Wel hebben deze sectoren er veel belang bij dat hoogwaardige meststoffen uit dierlijke mest op de markt komen die qua kwaliteit en prijs kunnen concurreren met kunstmest. Ook wil de rijksoverheid een stevige impuls geven aan het ontwikkelen van de biobased economy. Naast voedsel zal ook de vraag naar duurzame biomassa van de akkerbouw en tuinbouw open teelten hierdoor toenemen.

In het convenant is afgesproken dat de afspraken worden geconcretiseerd in jaarwerkprogramma's. LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland en KAVB gaan hier mee aan de slag met als doel om zo snel mogelijk de afspraken in het convenant te vertalen naar concrete zaken waarmee de agrarische ondernemers in de land- en tuinbouw aan het werk kunnen.

Vragen pers:
mevr. M. Venner telefoon 06-295 202 55 (persvoorlichter LTO), H. Brink telefoon 06-50518781 (voorzitter werkgroep Duurzame energie LTO Nederland), N. van Ruiten, telefoon 06-22284714 (voorzitter LTO Glaskracht Nederland), J. Langeslag, telefoon 0252-536950 (voorzitter KAVB)

-----------------------
Persbericht

---- --