Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad 4 juni 2008

publicatiedatum: dinsdag 10 juni 2008

Woensdag 4 juni kwam De Raad weer bijeen. In Het Forum werd een pleidooi gehouden voor variant 4 in het Wijkcirculatieplan Bloemenbuurt-Zuid.

De behandeling van dat plan werd vervolgens voortgezet in De Discussie. Bij een eerdere gelegenheid was de vergadertijd volledig gebruikt door de insprekers. Daarom kwamen nu de fracties en de wethouder aan het woord, daarna de insprekers in een tweede ronde. Tot slot konden de fracties hun advies uit te brengen. Die hadden daarvoor gezamenlijk nog slechts zeven minuten en dat vonden ze eigenlijk te weinig. Daarop besloot de voorzitter om de behandeling te stoppen. Het onderwerp komt nu nogmaals aan de orde in een volgende zitting.

Het Voorbereidingsbesluit deelgebied De Parken, NW-villagebied ging met een positief advies naar de raad, al hekelde menige fractie de lange voorgeschiedenis. DLPH maakte een voorbehoud.

De Vragen aan verschillende portefeuillehouders worden voorlopig op een andere manier behandeld dan voorheen. In De Discussie moeten betrokkenen zich beperken tot de statusvragen. Een inhoudelijke, politieke behandeling vindt voortaan in Het Besluit plaats. Evaluatie volgt in oktober als ook de andere ervaringen met het nieuwe vergadermodel tegen het licht worden gehouden. Dat was voor alle betrokkenen lastig toen er een verschil van mening ontstond over een eerder ingediend amendement over de maneges bij het vliegveld. Volgens de PvdA-raadslid Herman van Dijk en DLPH-fractievoorzitter Léonie Sazias moet wethouder Ton Roerig manege De Kamphorst helpen met het realiseren van een paddock, een uitloopweide, op de in het amendement aangegeven locatie. Die bleek echter al in gebruik bij de Hilversumse ponyclub. Daarom zoekt de wethouder een alternatieve locatie voor de paddock. Daarover gaat hij in overleg met de betrokken maneges. Hij wil een goede oplossing en zeker geen langlopend conflict. Dit onderwerp houdt de politieke aandacht.

De Verordening Persoonsgebonden Budget en Verordening clienten-participatie WSW gaan met een positief advies naar de raad. De raad wilde graag grip krijgen op de begeleidingsorganisaties, maar wethouder Karin Walters zei dat het juist kenmerkend voor het persoonsgebonden budget was dat de mensen zelf mogen kiezen welke begeleidingsorganisatie zij inschakelen.

Als je als wethouder de raad laat weten dat de informatie te downloaden is, houd je je dan aan je actieve informatieplicht? Deze kwestie diende zich aan in het Vragenuur in het Het Besluit. De VVD vond dat wethouder Ben Hammer zijn informatieplicht ernstig had verzuimd door rapporten die min of meer over de Cocon gaan niet eerder rechtstreeks aan de raad te verstrekken. De wethouder hield vol dat hij de raad wèl op de hoogte had gesteld door erop te wijzen dat deze rapporten te downloaden waren. VVD-fractievoorzitter Riens Meijer vond dat onvoldoende en diende een motie van wantrouwen in. Dat leidde tot een lange discussie en uiteindelijk tot een hoofdelijke stemming. Alleen de zes aanwezige raadsleden van de VVD stemden voor de motie.

De gemeenteraadsleden, die samen met hun collega's in de regio het algemeen bestuur van het gewest Gooi en Vechtstreek vormen, maken zich zorgen over het personeelsbeleid van het gewest, de kosten van de nieuwe gewestelijke huisvesting en de consequenties van de gemeentelijke herindeling voor de organisatie van het gewest. Zij hebben hun verontrusting verwoord in een motie die met algemene stemmen werd aangenomen tijdens de behandeling van de Ontwerp-begroting 2009 Gewest Gooi en Vechtstreek. De raad stemde verder in met de Wielklemregeling en de Wegsleepverordening.