Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 10 juni 2008

Kenmerk: kt-115

Nederland - Italië: nog eens 1,1 miljoen kijkers erbij Totaal 10,7 miljoen kijkers bereikt

Naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK 2008 tegen Italië hebben 1,1 miljoen mensen gisteravond buitenshuis gekeken. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van NPO dat vandaag is gehouden. Het getal van 1.100.000 is een zogenoemd bereikcijfer wat betekent dat deze 1,1 miljoen mensen minimaal 1 minuut van de wedstrijd buitenshuis hebben bekeken. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een horecagelegenheid, in een vakantiehuisje, op het werk e.d.

Al eerder werd bekend dat er gisteravond ook in de thuissituatie massaal is gekeken. Uitgaande van eveneens een bereikgetal keken er gisteravond 9,6 miljoen mensen thuis minimaal 1 minuut naar de wedstrijd Nederland - Italië. Opgeteld bij de 1,1 miljoen kijkers buitenshuis komt daarmee het totaal aantal bereikte kijkers op 10,7 miljoen. Hiermee komt deze wedstrijd in de top 10 van meest bekeken wedstrijden van Oranje sinds 1989.

Het bereikgetal van 10,7 miljoen moet niet worden verward met het gemiddelde kijkcijfer van bijna 7 miljoen, dat eerder vandaag werd gecommuniceerd. Dat is het gemiddeld aantal kijkers dat gisteren de gehele wedstrijd thuis voor de buis heeft gevolgd.

De NOS heeft de exclusieve uitzendrechten van het EK voetbal. In totaal worden er 31 wedstrijden gespeeld. Deze zijn allemaal live te zien bij NOS Studio Sport op Nederland 1. Ook kunnen de wedstrijden worden gevolgd op Radio 1 bij NOS langs de Lijn en via live streaming op NOS Internet.

Noot voor de redactie,