Scholieren sporten met Olympische topsportselectie Defensie

Scholierenpersconferentie Nederlandse Veteranendag - 10 juni in Rotterdam, met plaatsvervangend CDS luitenant-generaal Meulman, veteranen, judoka Mark Huizinga en presentator Mark van Eeuwen (Goede Tijden Slechte Tijden)

Op dinsdag 10 juni aanstaande vindt onder leiding van acteur Mark van Eeuwen (Goede Tijden Slechte Tijden) een buitengewone persconferentie plaats. Niet alleen de vorm en de locatie zijn bijzonder - de persconferentie voor schoolkrantredacteuren vindt plaats op de thuisbasis het Korps Mariniers in Rotterdam - ook de aanwezige gasten en het programma zijn bijzonder. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman zal de scholieren te woord staan, Defensie topsporter Mark Huizinga geeft een judo-clinic en veteranen spreken over hun werk en leven.

Programma scholierenpersconferentie dinsdag 29 mei 2007
Om 13.00 uur worden de schoolkrantredacteuren van station Rotterdam Centraal opgehaald met de speciale bus van de Defensie Topsportselectie. Ze worden om 13.15 uur welkom geheten op de Van Ghentkazerne door kolonel Van de Berg (commandant van de kazerne), waarna een sportief programma van start gaat. Judoka Mark Huizinga verzorgt een judo-clinic en instructeurs van het Korps Mariniers geven een cursus militaire zelfverdediging. Het sportieve deel wordt afgesloten met een wedstrijd camouflagebroek hangen. Wie het langste aan de militaire broekspijpen kan blijven hangen, wint een vlucht vanaf Schiphol in de Dakota waarin Prins Bernhard ooit heeft gevlogen!

Om 15.00 uur start het veteranendeel van het programma. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Meulman opent de persconferentie, waarna twee veteranen en een jonge marinier vertellen over hun leven voor, tijdens en na hun missie. De schoolkrantredacteuren mogen hen daarna vragen wat ze willen.

Over de aanwezige gasten
Plaatsvervangend CDS luitenant-generaal Meulman (1954): Hij was onder andere geplaatst op internationale functies in Duitsland en de VS. Pas geleden was generaal Meulman nog werkzaam op het hoofdkwartier van Navotroepen in Kabul.
Kapitein Mark Huizinga (1973): naast Nederlands kapitein bij de Koninklijke Luchtmacht is hij olympisch en Europees kampioen judo. Hij bezit 5e dan Judo en traint bij Budokan Rotterdam in Hoogvliet. Huizinga maakt deel uit van de Defensie Topsportselectie.
Mark van Eeuwen (1976): velen kennen hem als Jack van Houten uit de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Wat minder mensen weten is dat Mark eind 2007 met een groep artiesten naar Uruzgan afreisde. Daar stak hij Nederlandse militairen een hart onder de riem met een geheel verzorgd muziekprogramma, inclusief een militaire editie van Idols.

Nederlandse Veteranendag zaterdag 28 juni 2008 (www.veteranendag.nl)
Op zaterdag 28 juni 2008 wordt in Den Haag de vierde Nederlandse Veteranendag gevierd. Nederland telt ruim 140.000 veteranen, van Tweede Wereldoorlog- veteranen tot ex-militairen recent ingezet bij de vredesmissies van nu. De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen.De Nederlandse Veteranendag wordt geopend met een korte plechtigheid in de Ridderzaal, waarbij naast Z.K.H. de Prins van Oranje en premier Balkenende, ruim 300 veteranen, verschillende autoriteiten en tientallen schoolkinderen aanwezig zijn. Op het Binnenhof vindt daarna een ceremoniële medaille-uitreiking plaats, waarna een groots defilé door de Haagse binnenstad van start gaat (13.10-14.10uur). Tijdens het defilé voeren vliegtuigen en helikopters een fly-past uit (13.25 uur).Gedurende de gehele dag vinden op het Malieveld en op het Plein feestelijke activiteiten plaats met onder andere een speciaal kinderprogramma, een tentoonstelling van militaire voertuigen, interviews met veteranen en optredens van Erik Hulzebosch en Edsilia Rombley. Op het Malieveld en op het Plein is volop gelegenheid om veteranen te ontmoeten en met ze in gesprek te gaan. Voor meer informatie en het volledige programma: www.veteranendag.nl.

Links: http://www.veteranendag.nl

Noot voor de redactie:

Mededeling voor pers (