Gemeente Lansingerland


Meer aansluitcapaciteit voor teruglevering WKKs glastuinders transformatorstation

Op 12 juni nam Eneco NetBeheer officieel het transformatorstation Berkel III in de regio Oostland in gebruik. Met de netverzwaring kunnen alle tuinders in het gebied van de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp uiterlijk 1 januari 2009 worden aangesloten voor de teruglevering van WKK-installaties.

Eneco NetBeheer breidt elektriciteitsnet Oostland uit In het nieuwe transformatorhuis wordt driemaal 22,5 MegaVolt Ampère aangesloten op het net. In totaal gaat het om 70 aansluitingen met aan WKK-vermogen 147 MegaVolt Ampère. Er zijn 24 aansluitingen gerealiseerd.

Bedrijvige regio vraagt om netaanpassingen
Regio Oostland bestaat uit de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en ligt ingeklemd tussen de A12, de A13 en de rivier de Rotte. In deze regio zijn veel glastuinders gevestigd en worden nog steeds nieuwe gebieden voor de glastuinders ontwikkeld. Glastuinders gebruikten van oudsher veel energie. Een ommekeer in de bedrijfsvoering van tuinders levert de laatste jaren veel WKK's. (warmtekrachtkoppelingen) op. Deze WKK's produceren naast warmte ook elektriciteit.
Naast alle ontwikkelingen in de glastuinbouw groeien de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp snel. Ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en bedrijventerreinen volgen elkaar in rap tempo op.

Tuinders worden energieleveranciers
De opgewekte elektriciteit wordt voor een deel door de tuinders zelf gebruikt voor het belichten van de gewassen. De elektriciteit die niet door de tuinder wordt gebruikt, wordt terug geleverd op het net van Eneco NetBeheer. Ook wanneer de glastuinders niet belichten en de kilowatt-prijs gunstig is, worden de WKK's ingezet en wordt alle opgewekte elektrische energie teruggeleverd op het net. Deze ontwikkeling is zo snel gegaan dat de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet in de regio niet meer toereikend was om de totaal terug geleverde elektrische energie te transporteren.

Feestelijke ingebruikname
Naast de feestelijke ingebruikname van het transformatorstation is ook de nieuwe naam van Eneco NetBeheer voor het eerst aan de buitenwereld onthuld. Per 1 juli 2008 gaat de onderneming verder onder de naam Stedin.

Over Stedin
Stedin zorgt voor het transport van gas en elektriciteit in de Randstad naar bijna twee miljoen particuliere, zakelijke en overheidsklanten.
Stedin krijgt een eigen herkenbare positie in een sterk veranderende energiemarkt. In deze markt past een duidelijke onderscheidende naam, die een combinatie is van stedelijk en dynamiek. In die veranderende energiemarkt stelt de netbeheerder andere partijen in de gelegenheid om energiebesparingen en innovaties te realiseren. Nieuwe naam : STEDIN

bron: persbericht Eneco NetBeheer 10 juni 2008