Technische Universiteit Delft

Architectural footprints, duurzaamheid in de gebouwde omgeving door M&C

Symposium

11 juni 2008
plaats:

De titel `Architectural footprints' refereert aan de `ecological footprint' een term waarin de impact van de mens op de aarde wordt uitgedrukt. Op dezelfde manier is de voetprint van de gebouwde omgeving te bepalen. Deze substantiële voetprint wordt niet alleen bepaald door het energieverbruik in de gebruiksfase. Ook voor de winning van materialen, het transport en de productie van de materialen is veel energie nodig. Om nog maar te zwijgen over de energie die gebruikt wordt gedurende het hele bouwproces. Maar liefst 30 % van het totale energieverbruik op aarde vindt plaats binnen de gebouwde omgeving.

De faculteit Bouwkunde wil een bijdrage leveren aan de reductie van de `Architectural footprint' en zo bijdragen aan een betere leefomgeving. Zowel in het onderwijs als in het onderzoek is energiebewustzijn een hot item dat terugkomt in alle tracks van de faculteit.

Het belang van het onderwerp wordt gedeeld door de redactie van Architecture Annual, het jaarboek van de faculteit bouwkunde dat tijdens het symposium wordt uitgereikt. De researchartikelen laten een aantal zeer innovatieve oplossingen zien binnen Architecture, Building Technology, Real Estate & Housing en binnen Urbanism.

Op het symposium `Architectural footprints' staat deze innovatieve benadering eveneens centraal. Drie van bovengenoemde gepubliceerde onderzoeken zullen tijdens dit symposium gepresenteerd worden door de auteurs (R. Geraedts, M. van Dorst, A. van den Dobbelsteen). Om deze onderzoeken in een breder kader te plaatsen zijn er sprekers uitgenodigd om vanuit hun expertise de thematiek onder de loep te nemen. Er wordt een presentatie gegeven door Jan Jongert van 2012Architecten, hij gaat in op het veranderende productie- en bouwproces sinds de industriële revolutie. Hij toont aan de hand van een 10-tal veelbesproken projecten de door 2012architecten en stichting recyclecity ontwikkelde gereedschappen om afvalstromen om te vormen tot bouwmateriaal. Piet Vollaard, directeur van ArchiNed, treedt tijdens het debat op als kritische respondent.

Met het afsluitende debat, waarin de verschillende invalshoeken bij elkaar worden gebracht, hopen we een gezamenlijke agenda te ontwikkelen. Een agenda waarin de belangrijkste doelen, verantwoordelijkheden, onderwerpen en vormen van samenwerking gedefinieerd worden, die nodig zijn om de ecologische voetprint van gebouwen te verkleinen.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en Communicatie, Faculteit Bouwkunde, TU Delft:

mw. D.Brinkhuis,
T: 015 278 1980,
E: communicatie@bk.tudelft.nl

Inhoudelijke vragen kunnen worden gesteld via annual@bk.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 mei 2008