Publieke omroepen zoeken bi-cultureel journalistiek talent

11/06/2008 10:46

Media Academie

10 juni 2008- De publieke omroepen geven dit jaar wederom een impuls aan culturele diversiteit door 12 trainees aan te nemen. Kandidaten krijgen een opleidingplaats aan de Master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving van de Media Academie. Daarnaast werken ze op een journalistieke redactie van een van de deelnemende omroepen. Het gaat om de NOS, KRO, VARA, NPS, EO, VPRO, NCRV en RVU.

Diversiteitsbeleid

De publieke omroep streeft naar meer culturele diversiteit in haar personeelsbestand. Dit omdat de publieke omroepen met hun aanbod een representatieve afspiegeling willen zijn van de Nederlandse samenleving, en een rol van betekenis willen spelen in het leven van alle groepen Nederlanders. Bovendien biedt culturele diversiteit op redacties een creatieve kans. Het beschikbaar stellen van traineeships binnen de Master Journalistiek is één van de manieren waarop wordt gewerkt aan meer diversiteit in het personeelsbestand.

Master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving

Deze master levert journalisten af die onderscheidende reportages kunnen maken, op zoek gaan naar het verhaal achter de feiten, en dat verhaal vooral via verschillende platforms kunnen vertellen. De opleiding duurt 1 1/2 jaar.

Naast de 12 plaatsen die de publieke omroepen aanbieden staat de Master open voor studenten met de juiste vooropleiding.

Op dit moment studeren 14 studenten aan de Master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving. Zij werken op nieuwsredacties bij NOS, NPS, VARA en EO. Er is groot enthousiasme bij studenten, Media Academie en betrokken omroepen over dit traineeship.

De tweede lichting studenten start januari 2009. In september 2008 start een pre-master om kandidaten voor te bereiden op het niveau van de Master. Er is een voorlichtingsavond op 19 juni.

Wie komen in aanmerking?

De publieke omroepen zoeken enthousiaste, nieuwsgierige mensen met een bi-culturele, niet westerse etnische achtergrond. Zij moeten beschikken over een afgeronde universitaire of Hbo-opleiding. Journalistieke ervaring is niet vereist, wel een pre. Wel noodzakelijk is een grote interesse in politieke en maatschappelijke verhoudingen in binnen- en buitenland.

Solliciteren

Kandidaten solliciteren voor een opleidingsplek én een baan. Bij de selectie procedure zijn zowel Media Academie als individuele omroepen betrokken.

Meer informatie is te vinden op www.media-academie.nl/masterjournalistiek





http://www.media-academie.nl


Noot voor de redactie: