Gemeente Assen


Meer aandacht voor archeologie in nieuw bestemmingsplan

Assen, 11 juni 2008

Het buitengebied van de gemeente Assen is rijk aan archeologische waarden. Daarom besteedt de gemeente in het aangepaste bestemmingsplan hieraan meer aandacht. De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wensen van Gedeputeerde Staten die het bestemmingsplan voor het buitengebied eerder niet goedkeurden.

De geschiedenis van menselijke aanwezigheid in de omgeving van Assen gaat terug tot ongeveer 60.000 jaar voor Christus. Een vuistbijl die gevonden is in de buurt van Anreep toont dat aan. Ook latere culturen hebben in de omgeving van Assen hun sporen nagelaten. Met name de Essen hebben een hoge archeologische waarde.

Wie wil bouwen in delen van het buitengebied met een hoge archeologische waarde zal in de meeste gevallen tegelijkertijd met de aanvraag een archeologisch rapport moeten indienen. Dit geldt voor projecten die een grotere oppervlakte hebben dan 500 vierkante meter.

Verder heeft de gemeente met het aangepaste bestemmingsplan meer evenwicht willen aanbrengen tussen natuur en landbouw. In een deel van het buitengebied is landbouw daarom als hoofdfunctie komen te vervallen. Verder mogen landbouwactiviteiten geen afbreuk doen aan het karakter van de aanwezige beekdallandschappen.

In het aangepaste bestemmingsplan is het niet mogelijk om windmolens te plaatsen in het buitengebied. Wel heeft de gemeente ervoor gezorgd dat boeren energie kunnen opwekken door het vergisten van dierlijke mest.

Na goedkeuring door het college ligt het aangepaste bestemmingsplan zes weken ter inzage. In die periode kunnen zienswijzen bij de gemeenteraad worden ingediend.