Ingezonden persbericht


Terechte plek op eenlevenlangtheater.nl

Amsterdam, 11 juni 2008

Nooit eerder uitgebrachte opnamen van grote 'kleine man' Louis Davids en een eigen website De oudste originele opnamen van cabaretlegende Louis Davids en zelfs twee nooit eerder uitgebrachte duetten met zus Heintje, zijn te horen op De jonge Louis Davids; een cd in de serie Amusement Klassieken van Theater Instituut Nederland (TIN). Tegelijkertijd is een uitgebreid portret van de grote kleinkunstenaar verschenen op de website eenlevenlangtheater.nl.

Op de cd - met liedjes uit de periode 1905-1925 - staan klassiekers als Een reisje langs den Rijn (met zus Rika), Wordt nooit verliefd en Onze Jantje. Maar er staan ook minder bekende liedjes op met Heintje Davids en liedjes met zijn toenmalig partner Margie Morris. De opnamen zijn afkomstig van enkele bijzondere 78 toerenplaten die het TIN van Davids' kleindochter Yvonne Viljoen heeft gekregen. Hierbij zaten ook zogenaamde 'demo' platen met de twee niet eerder uitgebrachte duetten. De door Viljoen geschonken platen zijn gerestaureerd waarna de liedjes zijn gedigitaliseerd en opgenomen in de collectie van het TIN. Met de selectie van liedjes op De jonge Louis Davids kan een breed publiek van kenners en liefhebbers kennis maken met een uniek hoofdstuk uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis.

Een uitgebreide virtuele portret van Louis Davids is tegelijkertijd op eenlevenlangtheater.nl verschenen; een site waar alle grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen. Aan de hand van een interactieve biografie, een repertoirelijst en uniek foto, geluid- en beeldmateriaal geeft de website een overzichtelijk beeld van Davids' leven en carrière. Eerder verschenen op deze website portretten van Jos Brink, Ellen Vogel, Ko van Dijk en Willem Nijholt. Er verschijnen nog portretten van onder anderen Fien de la Mar, Rudi van Dantzig en Conny Stuart. De website eenlevenlangtheater.nl maakt het TIN in samenwerking met initiatiefnemer Interakt. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation. De cd is via de website van het TIN te bestellen.

Louis Davids (1883-1939), artiestennaam van Simon David, was een belangrijk, zo niet dé representant van het vooroorlogs amusement in Nederland. Als kind van een Rotterdams, joods artiestengezin zong hij al op z'n achtste op kermissen. Door een bezoek aan Engeland in 1900 waren zijn voordrachten sterk geïnspireerd op de engelse music-hall traditie. Zijn voorstellingen kenmerkten zich doordat hij zang en conférences afwisselde met revuesketches en variétéacts als buiksprekers en sneltekenaars. Vanaf 1906 vierde hij zijn grote successen met programma's als Koning 'kZiezoowat in Amsterdam. Davids trad aanvankelijk veel op met zus Rika. Grote triomfen vierde hij later vooral met Heintje. Davids' repertoire kwam deels van eigen hand en deels van anderen. Margie Morris tekende vaak voor de composities en met haar schreef hij bijvoorbeeld de liedjes voor De Jantjes (1919) en Bleeke Bet (1922). Vanaf eind jaren twintig was vooral Jacques van Tol leverancier van zijn liederen en teksten, wat lange tijd geheim gehouden werd. Davids stond aan de wieg van de carrière van een aantal grote namen als Wim Kan en Corry Vonk, Wim Sonneveld en het cabaret Ping Pong. -----------------------
Persbericht

Peter Heuseveldt
medewerker pr en marketing
T 020 551 33 60

Theater Instituut Nederland
Postbus 19304
1000 GH Amsterdam
T 020 551 33 00
F 020 551 33 03
I www.tin.nl


---- --