Innovaties in de Orthopedie


54e Congres Noord Europese Orthopedische Federatie

AMSTERDAM, 20080601 -- Op 11, 12 en 13 juni 2008 vindt in het RAI Congres Centrum het 54e congres van de Noord-Europese Orthopedische Federatie (NOF) plaats. De titel van dit internationale congres luidt "Orthopaedic Innovations"

Dit tweejaarlijks terugkerend congres wordt georganiseerd in de bij de NOF aangesloten landen. Nederland is sinds twee jaar lid van de Nordic Orthopaedic Federation (NOF) en mag het congres daarom dit jaar organiseren.

Het congres in Amsterdam behandelt alle aspecten van de orthopedische chirurgie met enkele hoofdthema's zoals behandeling van osteoporotische botbreuken, klinische toepassing van genetisch onderzoek, herstel van de gescheurde voorste kruisband van de knie en registratie van orthopedische implantaten.

Ook zijn er twee zogenaamde "specialty days", waarop de kinderorthopedie en de chirurgie van voet en enkel centraal staan.

Een van de meest in het oog springende onderwerpen is de registratie van orthopedische implantaten. De bedoeling van dergelijke registraties, die in de Scandinavische landen al jaren bestaan, is het verhogen van de veiligheid van deze implantaten. Door massale en centrale registratie van alle kunstheupen en kunstknieën worden de resultaten ervan eerder inzichtelijk en zal het aantal protheserevisies, waarbij een gewrichtsprothese vervangen moet worden door een nieuwe prothese, sterk afnemen. Dit onderwerp past bijzonder goed bij de sterke belangstelling die de laatste jaren in Nederland is ontstaan voor patiëntveiligheid.

Om de samenhang van deze registratie en patiëntveiligheid nog eens extra te benadrukken zal de opening van het congres verricht worden door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het aantal inschrijvingen overtreft de verwachtingen. Nu al hebben 750 personen zich aangemeld om het congres met 190 voordrachten en tientallen postersessies bij te wonen. Behalve de lezingen door geïnviteerde sprekers voor de genoemde speciale thema's zullen er ook ontbijtsessies, genaamd "Meet the expert", plaats vinden. Hier kunnen deelnemende orthopedisch chirurgen in kleine kring met een super gespecialiseerde collega moeilijke gevallen bespreken en advies over behandeling inwinnen. Gedurende het gehele congres zal er een zogenaamd "skillslab" zijn opgesteld. Op deze computerstations kunnen operatieve procedures worden geoefend.

Naast de vele orthopedische onderwerpen worden ook algemene zaken onder de aandacht van de deelnemers gebracht. Het gaat hierbij onder andere om de opleiding tot orthopedisch chirurg, kwaliteitbewaking in de orthopedie en preventie. Voor dit laatste onderwerp is mevrouw Iris van Bennekom, voormalig directeur NPCF, uitgenodigd.

Meer informatie over dit opvallende congres is te vinden op de website www.nof2008.org. Voor email contact kunt u gebruik maken van nof2008@amc.nl en fjvanoosterhout@planet.nl
Daarnaast kunt u direct contact opnemen met Prof. Dr. C.N. van Dijk, voorzitter organisatie comité, telefoonnummer 020-5662938 of 06-55747591 of met F.J. van Oosterhout, pr-functionaris organisatiecomité telefoonnummer 0183-644255 of 06-55175513.





Organisatie comité NOF2008