Nederlands Architectuurinstituut

(Persbericht 22 mei) NAi en Parade experimenteren met ruimte - Parade Rotterdam van donderdag 12 juni tot en met zondag 22 juni in en rond het NAi

Experiment
Strakke vormen van het architectuurinstituut steken uit boven de onregelmatige patronen van een tijdelijke, onafhankelijke, bonte nederzetting. Het NAi en de Parade experimenteren met de openbare ruimte. Het festivalterrein van de Parade in Rotterdam wordt dit jaar afgebakend door de Paradetraverse: een openbare wandelroute op vijf meter hoogte die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de stad en het Museumpark open blijft en waarvandaan je een goed uitzicht hebt op de Parade en de bouw van de parkeergarage onder het Museumpark. Deze stedenbouwkundige ingreep sluit aan bij de permanente bouwlust van Rotterdam en de activiteiten van het NAi.

Op de Paradetraverse vertellen kunstenaars, architecten en bewoners onder de noemer 'Publieke Geheimen', verhalen over de omgeving. Vanaf het podium, gebouwd rond de kruin van een boom komen o.a. aan het woord Auke de Vries (beeldend kunstenaar), Nico de Verhalenman (verteller) over het ontstaan van Rotterdam, Tijs van den Boomen (journalist/publicist) over openbare ruimte, Wijnand Galema (AIRFOUNDATION) over het noodwinkelcentrum tijdens oorlog op landgoed Hoboken, Niels de Zwarte (Bureau Stadsnatuur Rotterdam) over Vleermuizen en Vampiers, Projectgroep Nieuwbouw Erasmus MC over de Nieuwbouw voor 2015, André Dekker (Observatorium) over Musea als meteoren. Rotterdam - Siberië en Proluder Theater met Improvisatie op grote hoogte.

Op 8 juni wordt de traverse ingewijd en maakt zij deel uit van Parfum de BoemBoem, een inspirerende route langs prominente bouwplaatsen en sloopgebieden in Rotterdam.

Beleving
Het NAi wil zijn bezoekers in aanraking brengen met architectuur, maar ook met andere creatieve uitingen waarmee een ruimte georganiseerd kan worden zoals wetenschap, techniek, kunst en politiek. In de Grote Zaal van het NAi is 'NL 28 - Olympisch vuur' te zien. Een tentoonstelling waarin met schaalmodellen, film en debat voorstelbaar wordt gemaakt dat Nederland in 2028 de Olympische Spelen organiseert. Theater en architectuur beïnvloeden elkaar en de Parade en het NAi leveren hiervoor het bewijs. De tijdelijke cultuurstraat van de Parade wordt een openluchtmuseum en de tentoonstelling 'NL28 Olympisch vuur' vormt het decor voor het theaterstuk 'Hand van God'. De Parade in Rotterdam is een spel op het snijvlak van ruimte en beleving.

De Paradetraverse wordt mede mogelijk gemaakt door Dura Vermeer, Concire, De Wilgen Vastgoed, Woonstad Rotterdam, Takayama Katachi, Stage and Design, Dienst Kunst & Cultuur Gemeente Rotterdam en Rotterdam festivals.

Voor meer informatie over de programmering van de Parade in Rotterdam, Den Haag Utrecht of Amsterdam kijk op www.deparade.nl