Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 9 juni 2008

Onderzoeksschool CentER viert 20-jarig bestaan met eredoctoraat en Van Lanschot Lecture

Eredoctoraat voor Nout Wellink en Van Lanschot Lecture door Benjamin Friedman

Op donderdag 12 juni viert het Center for Economic Research (CentER) van de Universiteit van Tilburg zijn vierde lustrum. De onderzoeksschool van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen viert haar 20e verjaardag onder meer met het uitreiken van een eredoctoraat aan de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink.

Aansluitend op de festiviteiten vindt de derde Van Lanschot Lecture plaats, dit jaar gehouden door de Amerikaanse econoom Benjamin Friedman (Harvard University, VS). Voorafgaand aan Friedmans lezing zullen twee prijzen worden uitgereikt: de Van Lanschot Prize voor de beste bachelorstudent van de economische faculteit (aan Gerda Verboort) en de Van Lanschot Scholarship voor de beste masterscriptie (aan Folkert Botma).

20 jaar CentER
Sinds de oprichting in 1988 is CentER van grote betekenis geweest voor de economische faculteit, de Universiteit van Tilburg en de economiebeoefening in Nederland. CentER is uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd instituut dat de beste onderzoekers van de faculteit (inmiddels zo'n 220) in zich verenigt. Eerst lag de focus voornamelijk op het terrein van de macro- en micro-economie (in het bijzonder econometrie en operations research, speltheorie, simulatie, openbare financiën en arbeidseconomie), later ook op het terrein van de bedrijfseconomie (finance, marketing, accounting, organisatie, internationaal management en computerinformatiesystemen).

De afgelopen twee decennia bezochten honderden economen uit de hele wereld (waaronder diverse Nobelprijswinnaars) CentER om er onderzoek te doen, seminars te geven, congressen bij te wonen en collegas te ontmoeten. De onderzoeksschool leidt jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland op voor een internationale carriè è re in de wetenschap. CentER is inmiddels uitgegroeid tot een soort holding, waarin onderzoekers vooral opereren vanuit de departementen en instituten van de faculteit (zoals Netspar, Tilec of Tiber). Zij houden zich onder meer bezig met onderzoekthemas op het terrein van vergrijzing en pensioenen, marktwerking, consumentengedrag, banking en duurzaamheid.

Vele bekende Nederlandse economen zijn aan CentER verbonden geweest, zoals Arie Kapteyn (nu verbonden aan RAND), Rick van der Ploeg (thans UvA), Ton Barten (KU Leuven), Geert Hofstede (nu met emeritaat) en Harry Barkema (nu EUR). Nog altijd zijn verschillende vooraanstaande Nederlandse economen verbonden aan de CentER onderzoeksschool, zoals Lans Bovenberg, Eric van Damme, Jan Magnus, Jan Van Ours, Arthur van Soest, Jack Kleijnen, Jan Bouwens, Rik Pieters.

In 2003 bereikten de Tilburgse economen een eerste plaats in Europa in een output-ranking van de European Economic Association. Anno 2008 neemt de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen in de business-ranking van de UT Dallas een derde plaats in Europa in (na INSEAD en de London Business School).

Eredoctoraat voor DNB-president Nout Wellink
Het 20-jarig bestaan van CentER wordt kracht bijgezet door het uitreiken van een eredoctoraat aan de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink. Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn grote betekenis voor het economisch beleid en zijn stimulerende rol bij de beoefening van de economische wetenschap. Erepromotor is de Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger.

Dr. Nout Wellink (Bredevoort,1943) is een Nederlands topambtenaar, econoom en sinds 1 juli 1997 president van DNB. Wellink studeerde rechten aan de RU Leiden. In 1975 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de economie op het proefschrift getiteld De inkomenselasticiteit van het Nederlandse belastingstelsel. Van 1970 tot 1982 werkte hij bij het ministerie van Financiën, laatstelijk als thesaurier-generaal. In 1982 werd Wellink directielid bij DNB, waar hij in 1997 Wim Duisenberg opvolgde. Wellink vervult diverse bestuurlijke functies in de internationale bancaire en monetaire wereld. Zo is hij lid van de Raad van Bestuur van de ECB, bestuurder van het IMF en voorzitter van het Baselse Comité voor Bancair Toezicht.

Van Lanschot Lecture door Benjamin Friedman (Harvard) De middag van 12 juni wordt afgesloten met de derde Van Lanschot Lecture door prof. Benjamin Friedman. De vorige van Lanschot Lectures werden in 2006 verzorgd door Olivier Blanchard (inmiddels hoofdeconoom van het IMF) en in 2007 door Martin Feldstein (Harvard). Benjamin Friedman is al meer dan 30 jaar verbonden aan Harvard University en leverde belangrijke bijdragen aan het debat over de effecten van economische groei en globalisering. Zijn lezing op 12 juni zal gebaseerd zijn op zijn boek The moral consequences of economic growth. Daarin betoogt hij dat wijdverbreide economische groei niet enkel materiële voordelen biedt, maar democratische instellingen zal versterken en voor publieke stabiliteit en tolerantie in de maatschappij zal zorgen. Na de lezing zal Friedman de Tjalling C. Koopmans Efact Award ontvangen, een prijs die door de studenten van de economische faculteit is ingesteld en bestemd is voor economen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op hun vakgebied.