Gemeente Venlo


Nieuw boek over Nedinsco-fabriek in Venlo

10-6-2008

Bij het Gemeentearchief Venlo verschijnt een nieuw boek over de Venlose Nedinsco-fabriek, een gewijzigde en aangevulde herdruk van eerdere uitgave uit 1996. Op donderdag 12 juni wordt de publicatie gepresenteerd in Domani te Venlo.

De Nedinsco-fabriek in Venlo, Monument van het Modernisme 1921-2008 beschrijft uitvoerig de gehele geschiedenis van Nedinsco (Nederlandse Instrumenten Compagnie), van 1921 tot aan de herbestemmingsplannen van nu.
Alle mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen komen terug. Van de oprichting door het Duitse optische bedrijf Carl Zeiss Jena, dat door het geallieerde toezicht na de Eerste Wereldoorlog het neutrale Nederland opzocht, tot de bijzondere bouw van de periscooptoren in 1930.

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd, waarin niet alleen een samenvatting van het oorspronkelijk boek staat, maar waar tevens de ontwikkelingen rondom Nedinsco sinds de publicatie van het eerste boek en de toegenomen internationale aandacht voor Nedinsco in staan beschreven. Het boek is vanwege de verwachte toegenomen internationale (Duitse) aandacht ook in het Duits vertaald.

Het boek wordt komende donderdag 12 juni 2008 kort gepresenteerd door de auteur, Frans Hermans (Gemeentearchief Venlo), waarna architectuurhistoricus dr. Bertram Kurze uit Erfurt ingaat op de succesvolle herbestemming van industrieel erfgoed in Jena, de thuisbasis van Carl Zeiss. Gemeentearchivaris Jos de Jong biedt het boek aan aan wethouder Herman Janssen (Ruimte & Wonen) en Arnold van Hoof, directeur van Woningstichting Venlo-Blerick die betrokken is bij de herontwikkeling van het Nedinsco-complex.
De bijeenkomst begin om 19:00 uur.