Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Grensoverschrijdende arbeid

Datum: 12 juni 2008

Via de AWVN-werkgeverslijn komen veel vragen van werkgevers binnen die personeel (tijdelijk) naar het buitenland uitzenden of personeel uit het buitenland inhuren om (tijdelijk) in Nederland te werken.

De visie van AWVN luidt dat als werkgevers personeel naar het buitenland uitzenden, zij rekening moeten houden met de zogeheten schijf van vijf. Deze omvat de vijf rechtsgebieden waarmee u bij het uitzenden van personeel naar het buitenland rekening moet houden, te weten migratierecht, sociaal zekerheidsrecht,
arbeidsrecht/arbeidsvoorwaarden, fiscaal recht en pensioen. AWVN kan vragen op al deze rechtsgebieden beantwoorden, en werkgevers voorts behulpzaam zijn bij het opstellen en implementeren van buitenlandbeleid.

Ook heeft AWVN voor leden een expatcontract en een uitgebreide toelichting op het expatcontract beschikbaar. Het expatcontract bestrijkt alle onderdelen van de schijf van vijf en geeft invulling aan het beginsel van "no gain, no loss". Dat betekent dat een werknemer geen financieel nadeel van uitzending mag ondervinden, maar ook geen recht heeft op ongefundeerde voordelen. Voorbeelden van geen ongefundeerde voordelen zijn het verstrekken van een vergoeding ter behoud van koopkracht rn het verstrekken van (een vergoeding voor) passende woonruimte gedurende de uitzending.

Ook vragen? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.