Gemeente Bolsward


Nieuws
12-06-08

Actualisatie van de detailhandelstructuurvisie Bolsward

inspraakbijeenkomst Binnenstad.JPG

Om beter in te kunnen spelen op de ontwikkelingen en behoeftes van de consument is de detailhandelstructuurvisie geëvalueerd en geactualiseerd. Er is gesproken over onder andere optimale parkeermogelijkheden, bereikbaarheid van het centrum en ruimte voor grotere winkelvestigingen binnen het kernwinkelgebied.

In samenwerking met Bolsward Promotion en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft de gemeente Bolsward de detailhandelstructuurvisie uit 1998 geëvalueerd en geactualiseerd. Vorig jaar werd uit het koopstromenonderzoek al duidelijk; Bolsward heeft een koopcentrum voor zowel de eigen inwoners, inwoners uit de regio als toeristen. Een koopcentrum dat ruimte biedt voor de zelfstandige ondernemer en grotere winkelketens. Willen we als stad deze regiopositie behouden dan is het belangrijk te blijven investeren in een aantrekkelijk winkelcentrum.

Om beter in te kunnen spelen op de ontwikkelingen en behoeftes van de consument is de detailhandelstructuurvisie geëvalueerd en geactualiseerd. Hierbij zijn ook de bevindingen uit het koopstromenonderzoek meegenomen. De raad heeft dinsdag 10 juni op hoofdlijnen ingestemd met het ontwerp `Actualisering Detailhandelstructuurvisie'.

Afgelopen jaar gaven de gemeente Bolsward en Bolsward Promotion te kennen behoefte te hebben aan evaluatie en actualisatie van de huidige detailhandelstructuurvisie. Tijdens verschillende bijeenkomsten is gesproken over onder andere optimale parkeermogelijkheden en bereikbaarheid van het centrum. Er is gekeken naar ruimte voor grotere winkelvestigingen binnen het kernwinkelgebied.

In de geactualiseerde visie wordt het kernwinkelgebied op dezelfde manier vastgesteld als in 1998. Buiten de gracht is alleen ruimte voor de drie aanwezige supermarkten en op bedrijventerrein voor volumineuze artikelen. Nadrukkelijk wordt voorgesteld om grotere kantoorpanden in de binnenstad een detailhandelsbestemming te geven, indien deze panden vrijkomen. Om aantrekkelijk te blijven voor consumenten uit Bolsward zelf en de Zuidwesthoek van Friesland is het aanbod van grotere winkelformules onmisbaar

Het is voor Bolsward belangrijk dat er voldoende en betaalbare parkeervoorzieningen en een duidelijke parkeerroute zijn in de binnenstad.

Ten slotte is het voor een aantrekkelijk winkelcentrum van belang dat de openingstijden goed op elkaar worden afgestemd en dat het winkelgebied actief gaat kijken naar uitstraling en reclame van het winkelgebied en optimaliseren van winkel - en horecapresentatie.

Bij al deze aanbevelingen voor de actualisatie van de detailhandelstructuurvisie is het monumentale karakter van de stad belangrijk. We proberen dan ook een goede balans te vinden tussen vernieuwing en behoud in het winkelcentrum van Bolsward.

De gemeenteraad van Bolsward heeft op hoofdlijnen ingestemd met het ontwerp `Actualisering Detailhandelsbeleid Gemeente Bolsward'. Deze gaat nu eerst de inspraak in. Daarna zal de raad op basis van de ingebrachte ideeën en aandachtspunten het definitieve Actualisatie vaststellen.

feed