Gemeente Giessenlanden


Raadsleden

Raadsagenda


* Nieuwe werkwijze raad
Met ingang van 1 juni 2008 heeft de raad een aantal veranderingen in de werkwijze doorgevoerd. De raad beoogt hiermee onder meer de betrokkenheid van burgers, instellingen en ondernemers bij het raadswerk en daarmee bij het bestuur van de gemeente te vergroten. Ook wil de raad daar waar mogelijk de besluitvorming versnellen. De nieuwe werkwijze biedt meer mogelijkheden voor inwoners om mee te praten en invloed uit te oefenen op de besluitvorming door de raad.

* Aanmelden spreekrecht
Inwoners, ondernemers en instellingen hebben spreekrecht bij de informatierondes en de debatraad. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden tot 12.00 uur op de betreffende vergaderdag bij de griffier mevr. N. Both. Dat kan per email of telefonisch via 0183
- 583840.

* Rekenkamerfunctie
Met de invoering van het dualisme zijn de rollen van de raad en het college gewijzigd. De raad stelt kaders en controleert, het college bestuurt en verantwoordt zich voor de uitvoering. Ter ondersteuning van deze gewijzigde rolverdeling zijn in de gemeentewet diverse voorschriften opgenomen zoals de invoering van de programmabegroting, de aanstelling van de accountant door de raad, en het instellen van de rekenkamerfunctie.
* Fracties

* Dualisme
In maart 2002 is de nieuwe wet Dualisering gemeentebestuur ingegaan. Dualisering betekent dat de rollen van bestuurders (wethouders) en volksvertegenwoordigers (raadsleden) uit elkaar zijn getrokken. De wet Dualisering gemeentebestuur is bedoeld om politiek en burgers weer bij elkaar te brengen.