Senternovem


11-06-2008 | Investeringskosten EPA-maatregelen geactualiseerd

SenterNovem maakt in diverse studies, analyses, beschouwingen en instrumenten gebruik van een gestandaardiseerde set kostenkengetallen. Alle maatregelen uit het EPA-maatwerkadvies voor bestaande woningbouw zijn hierin opgenomen en zijn richtprijzen. De kengetallen hebben als doel een financiële onderbouwing te geven van de kosten die gemoeid zijn met het nemen van energiebesparende maatregelen en het effect daarvan op de maand-/woonlasten. De kostenkengetallen worden onder andere gebruikt in de Energiebesparingsverkenner en het maatwerkadvies door de EPA-adviseur.

De kostenkengetallen zijn in samenwerking met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van overheid en marktpartijen geactualiseerd. In twee workshops heeft de klankbordgroep haar eisen en wensen ten aanzien van de kostenkengetallen kenbaar gemaakt en de verwerking ervan goedgekeurd middels het definitief vaststellen van de kostenkengetallen. Het is een set geworden van 109 maatregelen met per maatregel 8 verschillende kosten, waarbij onderscheid is gemaakt naar woningtype (eengezins versus meergezins), moment van uitvoering (op zichzelf staand versus natuurlijk moment) en projectomvang (enkele woning en projectmatig). Daarnaast is ook een bandbreedte aangebracht in de kostenkengetallen.

Voor een juist gebruik van de kostenkengetallen is het van belang te weten hoe de investeringskosten zijn opgebouwd. Door wijzigingen in uitgangspunten en basismethodiek kunnen er verschillen met de set van 2007 voorkomen. Een toelichting op de opbouw is te vinden in bijbehorende verantwoordingsrapportage.

De kengetallen en een toelichting op de opbouw en het gebruik ervan zijn beschikbaar op www.senternovem.nl/kompas/woningbouw.