Woonbond


12-06-2008

Huisbezoek moet minima helpen

Tweeduizend huishoudens in Oude IJsselstreek krijgen het komend jaar bezoek van medewerkers van de gemeente. Het gaat om mensen die moeten rondkomen met een bijstandsuitkering of een minimum inkomen. Deze zogenoemde minima maken volgens de gemeente te weinig gebruik van voorzieningen. Tijdens het huisbezoek wordt uitgelegd dat de gemeente allerlei potjes met geld ter beschikking heeft zodat minima gewoon van de voorzieningen gebruik kunnen maken. Het gaat daarbij onder andere om sportclubs, cursussen en buurtverenigingen.

Huurders wordt gewezen op energiebesparende maatregelen. Het gaat om praktische tips, die geld besparen en milieuwinst opleveren. Verder gaat de gemeente onderzoeken of een noodfonds ingesteld kan worden. Mensen die lang moeten wachten op een uitkering van het UWV kunnen een voorschot uit dit fonds ontvangen. Een schoolfonds moet het mogelijk maken dat kinderen van minima kunnen meedoen aan alle activiteiten rond school.

Om de minima te kunnen bereiken worden in september liefst twintigduizend brieven verspreid. De gemeente gaat ervan uit dat zo'n drieduizend minima in aanmerking komen voor een huisbezoek. Het huisbezoek is één van de maatregelen uit een heel pakket om de armoede in de gemeente te bestrijden. Dit jaar wordt begonnen met een voorlichtingscampagne onder jongeren om dreigende schuldenproblematiek tegen te gaan. (Bron: De Gelderlander, 11 juni)