Gemeente Breda

Breda stelt beleid hergebruik van grond vast

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft het beleid voor het hergebruik van grond en baggerspecie in Breda voor de komende vijf jaar vastgesteld.

Om te kunnen beoordelen of grond en baggerspecie ergens mogen worden toegepast, moet eerst de kwaliteit ervan worden bepaald. Vervolgens kan men aan de hand van een bodemfunctiekaart en een bodemkwaliteitskaart beoordelen of ze op een bepaalde locatie gebruikt mogen worden of niet. Uitgangspunt van het beleid is dat de kwaliteit van de bodem er niet op achteruitgaat en dat de kwaliteit van de grond of baggerspecie in overeenstemming is met de beoogde functie van de locatie.

Op 1 januari 2008 zijn het Besluit en de Regeling Bodemkwaliteit in werking getreden. Wethouder Willems: "Daarin staan nieuwe regels voor het gebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie. Ze vervangen het vroegere Bouwstoffenbesluit. Het uiteindelijke doel ervan is te voorkomen dat bodem en oppervlaktewater verontreinigd raken. Bovendien kunnen we met behulp van die regels zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw gebruiken, zodat er minder gestort hoeft te worden en minder nieuwe grondstoffen nodig zijn."

In de nota 'Toepassing van grond en baggerspecie in Breda' zijn twee kaarten opgenomen:


- een bodemfunctiekaart: deze heeft de gemeente vastgesteld om te kunnen beoordelen of bepaalde grond geschikt is voor de functie van een gebied.


- een bodemkwaliteiskaart: met deze kaart voorkomt de gemeente dat op iedere locatie waar grond wordt hergebruikt een bodemonderzoek moet plaatsvinden en dat scheelt onderzoekskosten.

Ook is in de nota een aantal aanvullende mogelijkheden opgenomen om de kwaliteit van de opnieuw te gebruiken grond aan te tonen. Dat voorkomt dat er dubbel onderzoek moet plaatsvinden.

Het beleid geldt voor een periode van vijf jaar. Aan het eind daarvan zal een evaluatie plaatsvinden over de werking van het beleid in de praktijk.

Breda, 12 juni 2008