Gemeente Halderberge


Wethouder Brans Halderberge's Kunststof Kanjer (12 juni 2008)

Afbeelding bij bericht

Halderberge zamelt sinds 12 juni alle soorten kunststofafval apart in en is daarmee één van de eerste gemeenten die dit doet. Wethouder J. Brans nam die dag officieel de container voor kunststofinzameling in gebruik. Hij deed dit door een zak plasticafval in de container aan de Hofstraat in Hoeven te deponeren.

Vorig jaar op 4 mei vond in Halderberge de landelijk primeur plaats ten aanzien van de inzameling van kunststof flessen en flacons. De proef was van meet af aan een succes en opdrachtgever Nedvang (vertegenwoordiger van de producenten) is zeer tevreden over het proefgebied in Halderberge. In september van 2007 heeft de minister het bedrijfsleven andere doelstellingen opgelegd, waardoor een aantal proeven met een verbrede fractie is gestart. Verbrede fractie betekent dat naast flessen en flacons ook andere kunststoffen in de inzamelmiddelen mogen worden aangeboden.

Jos Vermeulen van Nedvang biedt wethouder Jan Brans een mini-container aan

De kunststofproducenten waarborgen een hergebruik van het ingezameld afval. Het duurt tot in het najaar voordat er echt op grote schaal kunststoffen ingezameld worden. De minister verhoogde de doelstellingen waardoor de producenten gedwongen werden te kiezen voor een verbrede fractie. Op enkele plaatsen in Nederland zijn hier al proeven gestart. Omdat in Halderberge in de gehele gemeente wordt ingezameld, heeft Nedvang het verzoek gedaan om als proef ook in Halderberge de fractie te verbreden.

De inhoud van de containers is 3,3 m3 en wanneer ze helemaal vol zitten, kan er een gewicht in van ca. 60 kilogram. Momenteel staan er 13 stuks containers op straat in Halderberge. Gemiddeld wordt sinds de start meer dan 500 kilogram per week ingezameld. Dat is ca. 2,2 kilogram per huishouden per jaar.

Het ingezameld kunststof wordt hergebruikt en anders zou dit in de afvalverbranding terecht gekomen zijn.
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 12/06/2008