Gemeente Westervoort


Tevredenheid Wet maatschappelijke ondersteuning in Westervoort

Westervoort, 4 juni 2008

In de Gemeente Westervoort is een onderzoek uitgevoerd in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het rapport toont de tevredenheid van inwoners uit de gemeente die om ondersteuning hebben gevraagd in verband met een beperking. Bij ondersteuning kunt u denken aan huishoudelijke hulp of een hulpmiddel zoals een scootmobiel bijvoorbeeld. Uit het onderzoek, uitgevoerd door SGBO, blijkt dat voor het overgrote deel van de ondervraagde cliënten de hulp en ondersteuning voldoet aan zijn of haar verwachtingen. De Gemeente Westervoort is positief gestemd over de resultaten van het onderzoek, aangezien de gemeente op bijna alle onderdelen hoger scoort dan andere vergelijkbare gemeenten.

Resultaten

Het rapport geeft een positief beeld weer. Conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat de Gemeente Westervoort volgens de respondenten een goede invulling geeft aan de wet Wmo. Ook in vergelijking met de referentiegroep scoort Westervoort op bijna alle onderdelen hoger qua rapportcijfer en mate van tevredenheid dan de referentiegroep.
Samenvattend kan men stellen dat voor de meeste cliënten de ondersteuning voldoet aan de verwachtingen (97%). Ook zijn cliënten positief over de mate waarin ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschappij (95%).
Zo geven de respondenten in de gemeente gemiddeld een 7,8 voor de aanvraagprocedure. Een verbeterpunt hierin is de wachttijd na toekenning van ondersteuning. Hier zijn de respondenten wat minder tevreden over.
Cliënten uit Westervoort geven gemiddeld een 8,2 voor de hulp bij het huishouden. Het gemiddelde rapportcijfer voor hulpmiddelen (zoals rolstoelen, scootmobielen en woon-voorzieningen) is een 7,6. Binnen de referentiegroep geeft men gemiddeld een 7,2. De referentiegroep geeft aan hoe andere vergelijkbare gemeenten scoren op het gebied van invulling van de Wmo.
De Wmo-raad is er om ervoor te zorgen dat ideeën en meningen van cliënten, burgers en/of maatschappelijke organisaties worden meegenomen in de lokale besluitvorming rondom de Wmo. In totaal gaf 45% van de cliënten aan wel eens van de klankbordgroep Wmo te hebben gehoord.

WMO

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de samenleving en dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De gemeenten voeren de Wmo uit. Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp. De Wmo trad op
1 januari 2007 in werking. De Gemeente Westervoort vindt het belangrijk om te kijken of zij een goede invulling geeft aan de Wmo en of er verbeterpunten zijn die kunnen worden gebruikt in de toekomst. Daarom is er een onderzoek uitgevoerd.

SGBO

SGBO is een onderzoeksbureau dat voor bijvoorbeeld gemeenten onderzoeken kan uitvoeren, advies kan geven over een probleemstuk of vraagstelling. Dit bureau heeft aan de hand van een steekproef een reeks vragen aan cliënten voorgelegd. De vragen gingen over de toegang tot ondersteuning, de hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en over participatie. Aan de hand van de resultaten kunnen we ook een vergelijking maken met de resultaten in vergelijkbare gemeenten.

Gemeente Westervoort, Dorpsplein 1, Postadres: Postbus 40 (6930 AA); T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl