Antiterrorismemaatregelen onder de loep genomen

12/06/2008 15:44

Cordaid

Winnaar Civil Liberties Prize Mark Sidel in debat bij Cordaid

De Amerikaan Mark Sidel, winnaar van de eerste Civil Liberties Prize van Cordaid, geeft dinsdag 17 juni een lezing met aansluitend een publieksdebat. Sidel is professor aan de Universiteit van Iowa en onderzoeker op het gebied van antiterrorismemaatregelen. Hij heeft als Amerikaan een kritische blik ontwikkeld op die maatregelen, vooral als het gaat om de invloed daarvan op het werk van maatschappelijke organisaties. Tijdens het debat zal hij ook ingaan op de War on Terror in het post-Bush tijdperk.

Cordaid looft samen met het International Center for Not-for Profit Law (ICNL) de Civil Liberties Prize uit. De prijs is ingesteld om onderzoek naar de invloed van antiterrorismemaatregelen op de bewegingsruimte van maatschappelijke organisaties te stimuleren. De laatste jaren hebben ngo's in veel ontwikkelingslanden te kampen met inperking van hun burgerlijke vrijheden, zoals vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Een gevolg van de verscherpte wetgeving en controle door overheden is dat maatschappelijke organisaties zich steeds moeilijker staande kunnen houden. En dat terwijl zij een essentiële rol kunnen spelen in het bestrijden van terrorisme en extremisme, evenals het behalen van de Millennium Doelen (MDG's) en het waarmaken van goed bestuur.