Eerste gerichte behandeling ErbB2 positieve borstkanker in tabletvorm

12/06/2008 16:07

GlaxoSmithKline BV

Europese goedkeuring voor Tyverb van GlaxoSmithKline

Eerste gerichte behandeling ErbB2 positieve borstkanker in tabletvorm

Zeist, 12 juni 2008 - GlaxoSmithKline (GSK) heeft van de Europese Commissie toestemming onder voorwaarden gekregen om Tyverb(R) (lapatinib) in alle 27 Europese lidstaten, en in IJsland en Noorwegen, op de markt te brengen. Het geneesmiddel is geregistreerd voor de behandeling van vrouwen met gevorderde of uitgezaaide borstkanker met vastgestelde specifieke gevoeligheid (ErbB2 positief). Patiënten bij wie de ziekte verergert na eerdere behandeling van uitzaaiingen met andere gerichte behandeling en chemotherapie, waaronder trastuzumab, anthracyclinen en taxanen, komen in aanmerking voor behandeling met lapatinib. (1,4)

Het gaat om ongeveer 25% van alle borstkankerpatiënten.

Lapatinib is de eerste uit een totaal nieuwe klasse van geneesmiddelen voor gerichte behandeling van borstkanker. Het werkt volgens een uniek werkingsmechanisme bij de aanpak van de tumorcellen. Het heeft zijn werking via een aangrijpingspunt binnenin de kankercel.

Het nieuwe geneesmiddel wordt eenvoudig toegediend in de vorm van tabletten, zodat patiënten voor hun behandeling niet naar het ziekenhuis toe hoeven te gaan.

Lapatinib wordt toegepast in combinatie met capecitabine, ook in tabletvorm.

De meest voorkomende bijwerkingen tijdens de combinatiebehandeling zijn diarree, misselijkheid en braken en huidreacties. In de meeste gevallen gaat het om bijwerkingen die mild of gemiddeld zijn qua ernst. Lapatinib is verder geassocieerd met meldingen van een verminderde ejectie fractie van de linker hartkamer en stoornissen van de long- en leverfunctie. Behandelingsadviezen voor artsen zijn opgenomen in de bijsluiterinformatie.

Nederland

In Nederland is lapatinib nu beschikbaar. Om de tijdsperiode te overbruggen tot aan afronding van de besluitvorming over vergoeding, heeft GSK speciaal een zogenoemd named patient programme in gang gezet. Binnen dat patiëntenprogramma verstrekt GSK lapatinib kosteloos aan vrouwen die nu behandeling met het geneesmiddel nodig hebben.

Dr. Rudolf van Olden, Medisch Directeur van de Nederlandse vestiging van GSK zegt:" Dit nieuws betekent een echte vooruitgang in de behandeling van ErbB2 positieve borstkanker. Vrouwen in een gevorderde fase of met uitzaaiingen van deze uitermate agressieve vorm van borstkanker, hebben echt behoefte aan nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het gaat bovendien vaak om relatief jonge vrouwen. GSK komt met lapatinib tegemoet aan een duidelijke medische behoefte en dat vinden wij belangrijk."

Uniek werkingsmechanisme

Lapatinib heeft een uniek werkingsmechanisme dat verschilt van die van de huidige gerichte behandelingen voor ErbB2 positieve borstkanker. Het heeft zijn werking door de kankercel binnen te gaan en daar twee receptoreiwitten te remmen - de tyrokinase componenten van de ErbB1 en ErbB2 receptoren. Wanneer deze receptoren "aan" staan, resulteert dat in groei en uitbreiding van de tumor. (2,3)

Uitzaaiingen in het centrale zenuwstelsel vormen een grote belasting voor borstkankerpatiënten. (5)

Uit klinisch onderzoek komen aanwijzingen dat de werkzame stof lapatinib klein genoeg is om vanuit de bloedbaan in de hersenen terecht te komen en hier uitzaaiingen (hersenmetastasen) kan aanpakken. Deze vroege resultaten zijn bemoedigend en vormen de basis voor verder onderzoek op dit terrein. (1)

Bewegingsvrijheid voor patiënten

Omdat lapatinib speciaal is ontwikkeld voor orale toediening in de vorm van een tablet, betekent dit voor vrouwen die ervoor in aanmerking komen zowel gebruiksgemak als bewegingsvrijheid. Zij hoeven voor behandeling immers niet naar het ziekenhuis, zoals voor kankerbehandelingen via infuus. Integendeel, zij kunnen de behandeling met lapatinib thuis of elders volgen.

Veelzijdige toekomst voor lapatinib: lopend klinisch onderzoek

Via een uitgebreid klinisch ontwikkelingsprogramma wordt lapatinib verder onderzocht binnen het hele spectrum van ErbB2 positieve borstkanker. Dat wil zeggen: van uitgezaaide borstkanker tot aan het vroege stadium van de ziekte. Daarbij kijken onderzoekers zowel naar lapatinib als solitaire behandeling als naar lapatinib in combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie, hormonale therapie en andere gerichte geneesmiddelen, zoals angiogenese remmers.

Ook loopt er klinisch onderzoek met lapatinib binnen een hele reeks van andere solide tumoren die ErbB1 en/of ErbB2 positief zijn, zoals maagkanker en kanker in het hoofd/halsgebied.

GSK & Oncologie

De onderzoeksafdeling Oncologie van GSK legt zich toe op vernieuwingen op het gebied van kankerbehandeling die een belangrijk verschil gaan maken in het leven van patiënten. Door haar revolutionaire "bench to bedside" aanpak transformeert GSK de manier waarop behandelingen worden ontdekt en ontwikkeld. Ons wereldwijde kankeronderzoek omvat samenwerkingsverbanden met meer dan 160 kankercentra. GSK wil kanker bestrijden met een nieuwe generatie oplossingen die voldoen aan de behoeften van de patiënt. Het gaat om kankerpreventie, ondersteunende behandelingen, chemotherapie en gerichte behandelingen.

De internationale bedrijfsmissie van GSK luidt: we are committed to improving the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer

Meer informatie over GSK en oncologie is te vinden op www.gskcancermedia.com en www.gsk.nl

Literatuurreferenties

(1) Tyverb Summary of Product Characteristics, juni 2008

(2) Spector NL, Xia W, Burris H, 3rd, et al. Study of biologic effects of lapatinib, a reversible inhibitor of ErbB1 and ErbB2 tyrosine kinases on tumor growth and survival pathways in patients with advanced malignancies. JClin Oncol 2005; 23 (11);2502-12.

(3) Rusnak DW, Lackey K, Affleck K, et al. The effects of the novel, reversible epidermal growth factor /ErbB-2 tyrosine kinase inhibitor, GW2016, on the growth of human normal and tumor-derived cell lines in vitro and in vivo. Mol Cancer Ther 2001:1(2):85-94.

(4) Cameron D, Casey M, Press M et al. A phase III randomized comparison of lapatinib plus capecitabine versus capecitabine alone in women with advanced breast cancer that has progressed on trastuzumab: updated efficacy and biomarker analyses. Breast Cancer Res Treat 2008;

(5) Pelletier EM, Shim B, Goodman S, Amonkar MM. Epidemiology and economic burden of brain metastases among patients with primary breast cancer: results from a US claims data analysis. Breast Cancer Res Treat 2007





http://www.gskcancermedia.com