Provincie Overijssel

Twente, Osnabruck Munster Europese topregio

De Regierungspräsident van Münster Dr. Peter Paziorek (midden) heeft de Overijsselse Commissaris en de Minister een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde grensoverschrijdende supportersjaal aangeboden.
Twente en het aangrenzende Duitse gebied Mv*nster en Osnabrv*ck gaan met elkaar in zee om de regionale economie te versterken. De partners ambiëren een plaats in de Europese top-5 op het gebied van banen en groei. Dat hebben de besturen van Regio Twente, Mv*nster, Osnabrv*ck en hun aangrenzende gemeenten, provincie Overijssel, het bedrijfsleven, ontwikkelingsmaatschappijen en kennisinstellingen aan weerszijden van de grens woensdag 11 juni 2008 in Nordhorn met elkaar afgesproken. In een unieke samenwerking gaan zij de regio versterken tot grensoverschrijdende Europese topregio. De combinatie van kennis, innovatie, (nano)technologie en de gezondheidsbranche en
-wetenschappen maken het gebied uniek in Europa.

Succesvolle samenwerking uitgebouwd

Vijf jaar geleden is een eerste stap gezet op de weg naar de ruimtelijk-economische internationalisering van Twente. De provincie Overijssel nam toen het initiatief voor een verkennende conferentie "Twente in internationaal perspectief". Dit leidde de afgelopen jaren tot grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten die de economie in de regio aanzienlijk moeten versterken, onder andere op het gebied van economie & innovatie, ruimtelijke ontwikkeling en infrastructuur. Het gebied Mv*nster- Osnabrv*ck- Twente is onderdeel van het Euregiogebied.
Twente geeft samen met haar Duitse partners uitvoering aan de ambitie van het kabinet Balkenende voor versterking van de internationale concurrentiepositie, naar aanleiding van de Lissabon-strategie van de Europese Unie voor meer banen en groei.

Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel Mr. G.J. Jansen samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevrouw Ter Horst.
Drs F.A.M. Kerckhaert (voorzitter)
Deelnemers van de conferentie Twente in Internationaal Perspectief.

Cultureel intermezzo met Hanneke de Wit en Alexander Schmalcz.

Grens speelt geen rol meer

Het grensoverschrijdende karakter van de infrastructuur, maar ook van economie en wetenschap, bracht de aangrenzende Duitse regio nadrukkelijk in beeld. Aan Duitse zijde ontstond een toenemende interesse voor samenwerking. Met nu als resultaat dat Twente inclusief het aangrenzende Duitse gebied zich wil positioneren als Europese topregio.
Het provinciebestuur van Overijssel heeft in Nordhorn - tijdens de vierde conferentie - het initiatief overgedragen aan het nieuw gevormde samenwerkingsverband onder voorzitterschap van burgemeester drs. F.A.M. Kerckhaert van Hengelo. De provincie Overijssel zal een cruciale rol blijven spelen in de lobby in Den Haag en Brussel.