Zorgvraag groeit; GGZ helpt steeds meer kinderen

12/06/2008 17:29

GGZ Nederland

De ggz heeft in 2007 21% meer kinderen en jeugdigen behandeld dan in 2006. Ook daalde het aantal problematisch lange wachttijden in de jeugd-ggz licht. Ondanks de verhoogde inzet blijft de vraag naar kinder- en jeugd-ggz groeien. Dat blijkt uit het rapport 'Wachttijden in GGZ-instellingen 2007' dat vandaag verschijnt.

Wachtlijsten en wachttijden

Het totaal aantal wachtenden voor hulp binnen ggz-instellingen is in 2007 met 10.000 toegenomen van 74.700 naar 84.700. Een deel van de toename in het aantal wachtenden wordt verklaard door een verbeterde gegevensaanlevering vanuit de instellingen vanwege de invoering van de DBC-systematiek in 2008. De resterende toename (8%) wordt vrijwel geheel veroorzaakt door een groei in het aantal mensen dat hulp zoekt.

Het aantal wachtende volwassenen is vrij sterk toegenomen, met 13%. Hun wachttijden zijn overwegend stabiel gebleven. De toename van het aantal volwassen wachtenden heeft niet geleid tot langere wachttijden.

In de jeugd-ggz is het aantal cliënten met problematische wachttijden licht afgenomen. In 2005 wachtten 45% van de jeugdigen te lang, in 2006 was dit nog 41% en in 2007 is dit verder afgenomen tot 39%.

Jeugd-ggz

De jeugd-ggz heeft de extra toegekende AWBZ-middelen (77 mln. euro) in 2007 goed gebruikt. In 2007 werden 21% meer jeugdigen geholpen dan in 2006 terwijl er in 2007 26% meer kinderen werden ingeschreven. Bovendien wachtten iets minder kinderen en jeugdigen langer dan is toegestaan, maar de reductie is beperkt als gevolg van de sterke groei.

Met de ruimere mogelijkheden voor het bieden van hulp is opnieuw zichtbaar geworden dat de latente vraag naar jeugd-ggz de beschikbare capaciteit overstijgt.

Het extra geld dat de jeugd-ggz af en toe krijgt om de wachtlijsten terug te dringen is onvoldoende om de jaarlijkse groei en de latente vraag op te vangen. Om de vraag naar gespecialiseerde hulp terug te dringen wil de jeugd-ggz de problemen in een eerder stadium aanpakken. Voor een dergelijke duurzame aanpak blijft een structurele inzet nodig van overheid, zorgverzekeraars en ggz. GGZ Nederland dringt aan op een breed convenant waarin deze partijen zich hieraan binden.

Het rapport is vanaf morgen verkrijgbaar via www.ggznederland.nl