Gemeente Boarnsterhim


Uitkomsten onderzoek naar brede school in Grou en Akkrum bekend College koerst op tussenweg

De uitkomsten van het onderzoek naar de brede school in Grou en Akkrum zijn bekend. Het College van B&W van Boarnsterhim moet vaststellen dat de bouw van brede scholen in Akkrum en Grou financieel niet haalbaar is. De bouw van twee scholen met enkel een gymvoorziening, vindt het College geen goed concept. Dit alternatief is niet toekomstbestendig; het biedt onvoldoende mogelijkheden voor het ontwikkelen van goede voorzieningen voor de jeugd. Daar komt bij dat de gemeente voor de opdracht staat om haar financiën op orde te brengen. Dit kan betekenen dat er bezuinigd moet worden op voorzieningen in de sfeer van sport en cultuur. Het College kiest daarom voor een tussenweg, het zodanig bouwen van scholen dat er ruimte blijft voor toevoegen van voorzieningen. Een concept dat kan uitgroeien tot een brede school waarbij externe partijen zelf het initiatief nemen tot het ontwikkelen van functies op de schoollocaties.
Dit is de strekking van het voorstel waarover de gemeenteraad zich op 17 juni buigt.
De raad gaf eind april 2008 aan het College de opdracht, onderzoek of de brede school zoals die voor ogen staat financieel haalbaar is. En daarnaast, onderzoek de betekenis van de bouw van enkel scholen zoals wettelijk vereist. Aanleiding voor deze opdracht was de constatering dat financiële bieding van de beoogd strategische partner WoonFriesland niet past binnen de gemeentelijke begroting.

De discussie over de bouw van brede scholen heeft een lange voorgeschiedenis, die begint in 1996. Dit heeft de nodige voorbereidingskosten met zich mee gebracht. Het bouwen van enkel scholen volgens wettelijk voorschift heeft tot gevolg dat deze voorbereidingskosten moeten worden afgeboekt. Dit maakt het tekort van de gemeente nog groter. Dit zou betekenen dat er nog meer bezuinigd moet worden in het pakket van voorzieningen, terwijl de voorzieningen bij de scholen dan enkel bestaan uit gymlokalen. Het College vindt een dergelijke ontwikkeling maatschappelijk onaanvaardbaar.

B&W vraagt aan de raad ruimte en tijd tot november om met een uitgewerkt voorstel komen. Ook zal bestuurlijk overleg met onder meer het provinciebestuur moeten plaatsvinden over de consequenties van dit voorstel en in het licht van het totale voorzieningenniveau in Boarnsterhim.
Met het voorstel wil het college het proces van scholenbouw niet vertragen, want het realiseren van scholen heeft de hoogste prioriteit. Daarom wordt de raad om krediet gevraagd voor de voorbereidingen van de bouw van een schoolgebouw met gymzaal in Grou en Akkrum.

Het collegeadvies met de uitkomsten van het onderzoek worden op dinsdag 17 juni aan de gemeenteraad voorgelegd. De aanvangstijd is 17.00 uur.