Provincie Zuid-Holland
provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 10 juni 2008

---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 10 JUNI 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten 10 juni 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 10 juni 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie: http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

Sterke clusters
Actieprogramma Economische Clusters investeert in Greenports, Life en Healthsciences, Water- en Deltatechnologie en Transport en Logistiek. De provincie laat met het Actieprogramma Economische Clusters zien dat het echt wil investeren in de economische clusters die bepalend zijn voor de concurrentiepositie van Zuid-Holland. De vier economische clusters Greenports, Life en Healthsciences, Water- en Deltatechnologie en Transport en Logistiek zijn voor Zuid-Holland de trekkers van de regionale economie.

Met de vaststelling van het Actieprogramma Economische Clusters 2007 - 2011 maakt de provincie een vertaling van de kaders uit het Coalitieakkoord en de Economische Visie naar een concrete aanpak. De provincie heeft 28 miljoen euro tot aan het einde van de coalitieperiode beschikbaar. Ook op Rijks- en Europees niveau is voor deze clusters een maximum bedrag van circa 120 miljoen euro beschikbaar tot 2011. Om dit geld voor projecten in Zuid-Holland echt in te kunnen zetten, is medefinanciering door de provincie noodzakelijk. Eerder dit jaar is het Actieprogramma Greenports vastgesteld. Voor de 18 acties die in dit programma zijn beschreven is 10,9 miljoen euro beschikbaar. "De provincie zet met deze aanpak in op een concurrerende, innovatieve en duurzame economie", aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland.

Zie verder het persbericht.

Omslag in arbeidsmarkt- en onderwijsbeleid
In het beleidsprogramma Arbeidsmarkt en Onderwijs legt het college van Gedeputeerde Staten de nadruk op de vraagzijde van de arbeidsmarkt. Hiermee vormen de werkgevers het uitgangspunt voor de aanpak van knelpunten op de arbeidsmarkt. De provincie pakt de problemen op de arbeidsmarkt aan door ondersteuning van projecten die werken en leren combineren, de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven bevorderen en de doorstroming binnen het onderwijs en de beroepskolom stimuleren. Aangezien het Arbeidsmarkt- en Onderwijsbeleid aansluit bij het bredere economische beleid van de provincie, richt het zich, meer dan voorheen, op het economische clusterbeleid van Zuid-Holland. In het bijzonder de vier clusters die bepalend zijn voor de concurrentiepositie van Zuid-Holland; de Greenports, Life & Health Sciences, Water- en Deltatechnologie en Transport & Logistiek. In 2008 is voor het arbeidsmarkt- en onderwijsbeleid 3,6 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is 1 miljoen bestemd om de omslag te maken naar een meer vraag- en clustergericht beleid.

De meerwaarde van de provincie is vooral gelegen in het samenbrengen van ondernemers, onderwijs en overheid. Deze primair verantwoordelijke partijen kunnen vervolgens voor het opstarten of stimuleren van projecten subsidiemiddelen bij de provincie aanvragen. De uitvoering van het beleid loopt grotendeels via de Regionale Platforms Arbeidsmarkt.

Zie verder het persbericht.

Tarieven OV-chipcard vastgesteld
De provincie stelt de tarieven voor het openbaar vervoer vast. Nu gelden er tarieven per zone. Met de invoering van de OV-chipcard wordt gerekend met een tarief per kilometer. Uitgaande van eenzelfde totaal bedrag aan opbrengsten, hebben Gedeputeerde Staten een nieuwe set van kilometertarieven en kortingen vastgesteld. Deze gaan in zodra de OV-chipcard in de provincie Zuid-Holland wordt ingevoerd.Gezien de landelijke ontwikkelingen en de noodzakelijke afstemming met omliggende overheden staat dit gepland voor 1 september 2009.

Opmerkelijke wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie is dat in de daluren, net als in de trein, een korting van 40% gaat gelden. Daarnaast kunnen straks ook jongeren van 12 tot en met 17 jaar met dezelfde korting reizen als kinderen tussen 4 en 12 jaar en 65+'ers. Voor hoogwaardig openbaar vervoer, zoals Interliners/Q-liners en lightrail,kaneen hoger tariefgehanteerd worden. Vooralsnog worden er geen regionale abonnementen geïntroduceerd.Omdat alle reizigers die in het dal reizenautomatisch40% kortingkrijgen, is een abonnement voor veel reizigers niet aantrekkelijk meer.

Provinciale Staten moeten zich nog uitspreken over de nieuwe tarieven.

Benoeming Asje van Dijk tot voorzitter van het Wegschap Dordtse Kil
Gedeputeerde Asje van Dijk wordt benoemd tot lid en voorzitter van het Wegschap Dordtse Kil. Dat stellen Gedeputeerde Staten voor aan Provinciale Staten. De heer Van Dijk volgt daarmee Govert Veldhuijzen op die hem waarnam tijdens zijn afwezigheid door ziekte. Het wegschap is een gemeenschappelijke regeling, waarin de provincie en de gemeenten Dordrecht, Binnenmaas en Strijen samenwerken aan de exploitatie van de Kiltunnel.

Energienota
GS hebben de nota "Energie in nieuw perspectief 2008-2011" vastgesteld. De nota beschrijft op welke terreinen van energie-innovatie de provincie zich de komende jaren wil bezighouden.Besloten is om in te zetten op duurzame warmte (geothermie, koude-warmteopslag, het afvangen van restwarmte), windenergie (in 2011 moet 500 MW aan windenergie zijn gerealiseerd) en energie-innovatie (participeren in onderzoek en partijen bij elkaar brengen). In de drie programma's gezamenlijk wordt de komende jaren tien miljoen euro geïnvesteerd.

Via bibliotheken meer Zuid-Hollander bij cultuur betrekken
Zuid-Holland barst van het cultuurhistorisch erfgoed en de bibliotheken zijn belangrijk om mensen daarmee in aanraking te laten komen. Daarom komt de provincie onder andere met een plan voor 'historie in de bibliotheek'. Dat moet ervoor zorgen dat meer mensen in Zuid-Holland betrokken raken bij cultuur(historie). Dit laatste is een van de actiepunten uit het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat 3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Het plan 'historie in de bibliotheek' zal beschrijven hoe de geschiedenis, en daarmee de cultuur en identiteit van Zuid-Holland, in de bibliotheek voor het voetlicht kan worden gebracht voor een groot publiek. Mogelijke partners bij de uitvoering van het plan zijn de vijf regionale historische centra, waarin bibliotheken samenwerken met archieven, historische verenigingen, musea en andere erfgoedinstellingen. Ook andere partijen zijn in beeld, zoals het Nationaal Archief, amateurarcheologen, oudheidkamers, het op te richten Provinciaal Archeologisch Centrum en het onderwijs.

Cultuurhistorie en bibliotheken: sterke combinatie
Voor het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen 2008 ontwikkelde ProBiblio een themabus, die in de zomer bij bibliotheken en landgoederen te bezoeken is. De combinatie van zo'n cultuurhistorisch thema en het laagdrempelig karakter van de bibliotheek, vinden GS voor herhaling vatbaar. Ook de komende themajaren (Limes en Fort Wierickerschans in 2009, Historische waterlinies en Vaarwegen in 2010, Molens en Kinderdijk in 2011) zullen de bibliotheken dan ook worden benaderd om aandacht te wekken voor dit Zuid-Hollandse cultuurhistorisch erfgoed.

Zie verder het persbericht.

Hoofdlijnendocument voor Structuurvisie, Waterplan en actieprogramma Klimaat en Ruimte
Het college van Gedeputeerde Staten heeft de uitgangspunten vastgesteld die als basis dienen voor de afstemming tussen de provinciale Structuurvisie, het provinciaal Waterplan en het actieprogramma Klimaat en Ruimte. De provincie Zuid-Holland staat voor grote uitdagingen. De inzet van de provincie in het beleid voor ruimte, water en klimaat verandert met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) op 1 juli 2008 en de Waterwet medio 2009. Ook recente inzichten met betrekking tot klimaatverandering vragen om aanpassing van beleid.

Het hoofdlijnendocument biedt, vooral voor de ruimtelijke aspecten, een gemeenschappelijke basis voor afstemming tussen de drie plannen. Het bestaande beleid vormt het uitgangspunt, met vervolgens een doorkijk naar 2040. Actualisatie van beleid is nodig voor de onderwerpen water, groen, mobiliteit, economie, energie, verstedelijking, sociaal en cultuurhistorie. Daarnaast kunnen nieuwe accenten voortkomen uit ontwikkelingen op het gebied van klimaatbestendigheid, vanuit Randstadperspectief (Randstad 2040) en als gevolg van demografische ontwikkelingen. De nieuwe wetgeving betekent ook een andere kijk op de aansturing door de verschillende overheidslagen. Het principe 'centraal wat moet en decentraal wat kan' staat hierbij voorop. Dit geeft aanleiding tot een meer pro-actieve rol van de provincie en een duidelijkere definiëring van het provinciaal belang vanuit ruimtelijk oogpunt. Provinciaal belang is gebaseerd op een inhoudelijke en een bestuurlijke keuze. De inhoudelijke keuze voor provinciaal belang wordt gebaseerd op het doel en het effect van de opgave, het type opgave, de schaal van de opgave en de verantwoordelijkheid van de provincie en afstemming hierover met andere overheden. Vanuit het provinciaal belang wordt aangegeven vanuit welke rol de provincie dit wil realiseren.

Op basis van het hoofdlijnendocument worden de Provinciale Structuurvisie, het Provinciaal Waterplan en het Actieprogramma Klimaat en Ruimte verder uitgewerkt.

Het hoofdlijnendocument wordt op 18 juni behandeld in de Statencommissie Ruimte en Wonen. Provinciale Staten wordt verzocht het hoofdlijnendocument vast te stellen in de vergadering van 25 juni 2008.

Zie het hoofdlijnendocument op internet.

Subsidies
Aan Stichting Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland is een projectsubsidie verleend van maximaal 206.720,-euro.

Voor de Jessup Moot Court Competition 2008 is een subsidie verleend van maximaal 2.000,- euro.

Noot voor de pers:
Bron: Afdeling Communicatie, telefoonnummer 070 4416622.